Kako se liječe alergijske bolesti?


Kako se liječe alergijske bolesti?

Današnja znanost ulaže ogromne napore u potrazi za pravim lijekom protiv alergija. Najčešće su greške kada se bolesnik samostalno liječi uzimanjem sprejeva i kapi, a da se nije javio svome liječniku. Tek kada se alergija potvrdi, može se i liječiti ili ublažiti. Alergije su sve učestalije, a broj ljudi koji se javljaju liječniku s tim problemom je sve veći.

Ključni parametri za uspješno liječenje i smanjene simptoma alergijskih bolesti su:

 • edukacija bolesnika
 • izbjegavanje alergena
 • adekvatna terapija lijekovima
 • imunoterapija

Koji nam lijekovi mogu pomoći da ublažimo simptome alergijskog rinitisa?

U liječenju alergijskog rinitisa upotrebljavaju se različite skupine lijekova:

 • antihistaminici
 • kortikosteroidi
 • dekongestivi
 • kromoni
 • antikolinergici
 • antileukotrijeni
 • imunoterapija

U Hrvatskoj nisu dostupni svi navedeni lijekovi, ali postojeći izbor nudi vrlo uspješne terapijske mogućnosti. Najčešće se koriste lijekovi iz sljedećih skupina:

Intranazalni kortikosteroidi

Intranazalni kortikosteroidi u nosnim sprejevima: flutikazon, mometazon, budezonid i beklometazon. To su najučinkovitiji protuupalni lijekovi koji će najuspješnije ukloniti ili umanjiti simptome, a istovremeno uz pravilnu primjenu imaju minimalnu mogućnost izazivanja štetnih poslijedica za bolesnika.

Lokalni kortikosteroidi se propisuju u slučajevima kada primjena antihistaminika nije u potpunosti uklonila simptome, dakle imaju svoje mjesto u svim oblicima bolesti, osim u povremenom blagom rinitisu. Propisuju se samostalno ili u kombinaciji s ostalim skupinama lijekova, u situaciji kada se radi o teškim oblicima bolesti. Samo iznimno, u vrlo teškim oblicima bolesti, kortikosteroidi se kroz kraće razdoblje daju sistemski u obliku tableta.

Kod sezonskog alergijskog rinitisa preporuča se započeti terapiju lokalnim kortikosteroidom minimalno 2-3 tjedna prije početka cvjetanja, kako bi se ublažila ili u potpunosti spriječila pojava simptoma.

Antihistaminici

Antihistaminici su najpropisivaniji lijekovi za simptome alergijskog rinitisa. Obično se propisuju u tabletama (loratadin, feksofenadin, cetirizin, difenhidramin), a rjeđe lokalno, u obliku spreja za nos ili kapljica za oči (levokabastin, azelastin). Suvremeni antihistaminici su pouzdani i sigurni lijekovi koji uspješno ublažavaju većinu alergijskih simptoma u blagim oblicima bolesti, osobito ako ih se počne uzimati prije nastupa tegoba.

Dekongestivi

Dekongestivi su lijekovi koji djeluju na krvne žile nosne sluznice pa smanjuju neprohodnost i vodenasto curenje iz nosa. Bolesnici s alergijskom rinitisom vrlo ih često prekomjerno i nepotrebno uzimaju, što može dovesti do vrlo ozbiljnih i štetnih posljedica na sluznicu nosa. Preporuča se vrlo kratkotrajna primjena dekongestiva (ne duže od 10 dana), kako bi se nos učinio prohodnim za primjenu lokalnih kortikosteroida koji će učinkovito smanjiti sve navedene simptome.

Što je to imunoterapija i je li djelotvorna?

Imunoterapija ili hiposenzibilizacija je oblik liječenja alergijskih bolesti primjenom alergenskih cjepiva. To znači da se primjenom malih i rastućih koncentracija alergena na koje je bolesnik osjetljiv potakne razvoj podnošenja i tolerancije tog alergena. U osoba u kojih je imunoterapija uspješno provedena, ponovni kontakt s alergenom neće izazvati simptome bolesti ili će oni biti znatno blaži nego ranije. Cjepiva se mogu dati u obliku potkožnih injekcija ili otopina koje se uzimaju pod jezik.

Imunoterapija je preporučljiva u mlađih bolesnika s cjelogodišnjim ili teškim sezonskim alergijskim rinitisom, osobito kada mjere izbjegavanja alergena nisu moguće, a lijekovi nisu bili u potpunosti učinkoviti, ili kad postoji negativni stav bolesnika prema farmakoterapiji.

Danas se vode mnoge polemike o uspješnosti imunoterapije, a smatra se da je djelotvorna kod pažljivo odabranih bolesnika koji imaju alergijsku reakciju na najviše 1-2 alergena (npr. imunoterapija je vrlo korisna u bolesnika s alergijom na otrov insekata).

Zadnja izmjena: 30.04.2024.