Home / Centri A-Z / Alergije

Alergije

Alergije

Što je alergija?

Alergija je prekomjerna reakcija organizma na specifičnu, inače neškodljivu tvar ili više njih, poznatih pod zajedničkim imenom alergeni, čak i onda kada su prisutni u maloj koncentraciji. Alergija je uzrokovana reakcijom vlastitog imunosnog (obrambenog) sustava, koji inače štiti tijelo od raznih oboljenja tako što stvara antitijela koja se bore protiv bakterija, virusa i klica. Međutim, u slučaju kad osoba ima alergiju, imunosni sustav reagira pretjerano te pokušava zaštititi organizam od inače neštetnih tvari koje se nalaze u prirodi.

Povezano s alergijama

Autoinjektori adrenalina se koriste za hitno liječenje alergijskih reakcija (anafilaksija) izazvanih ubodima ili ugrizima insekata, hranom, lijekovima i ostalim alergenima, kao i idiopatskih anafilaksija i anafilaksija uzrokovanih vježbanjem. Autoinjektor adrenalina treba koristiti samo osoba s anamnezom prethodne anafilaktičke reakcije ili dokazanim rizikom za anafilaktičku reakciju.

Desenzibilizacija na lijek je postupak kojim se postiže specifično privremeno stanje tolerancije prema lijeku na koji je bolesnik preosjetljiv. Desenzibilizacija je indicirana samo u slučajevima kad je primjena tog lijeka apsolutno nužna, jer ne postoji odgovarajuća zamjena.

Svaka treća osoba u razvijenim zemljama ima simptome alergija, pri čemu su oči zahvaćene kod 75 posto osoba sa simptomima alergije. Danas najčešća očna alergija je sezonski konjunktivitis (upala spojnice) koji se pojavljuje u sklopu sezonskog rinokonjuktivitisa, poznatijeg pod nazivom peludna groznica.

Začepljenje nosa, otežano disanje kroz nos ili nosna opstrukcija jedan je od najčešćih simptoma zbog kojih pacijenti traže pomoć ORL specijaliste. Već samo detaljno uzimanje anamneze može nas usmjeriti prema mogućem uzroku opstrukcije. Posebnu pažnju treba posvetiti dužini trajanja začepljenja, da li se radi o obostranim ili jednostranim smetnjama, doba dana kada su smetnje izražene, karakteristikama sekreta iz nosa, zloupotrebi kokaina, krvarenjima iz nosa, prethodnim operacijama ili traumama nosa kao i nenosnim simptomima koji nastaju kao posljedica bolesti nosa.

Imunoterapija ili hiposenzibilizacija je specifična metoda liječenja u alergologiji. Metoda se temelji na postupku kojim se postiže povišenje vrijednosti IgG protutijela, pa se time sprječava degranulacija mastocita. Indikacije za hiposenziblilizaciju su preosjetljivost na alergene insekata (pčela, osa), alergene peludi (trava, stabala, korova), na kućnu prašinu i grinje. Tom metodom bolesnicima nije nužna primjena sistemskih kortikosteroida, antihistaminika, bronhodilatatora te vazokonstriktora kroz duže razdoblje.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje