Alergijske bolesti kože i alergije na hranu kod djece u porastu


Alergijske bolesti kože i alergije na hranu kod djece u porastu

Prema najnovijim podacima iz SAD-a, broj djece koja pate od alergijskih bolesti kože, te alergija na hranu, dramatično se povećao u posljednjih nekoliko godina.

Naime, učestalost alergija na hranu povećala se s 3,4 posto u 1997., na 5,1 posto u 2011. godini. Dok se učestalost alergijskih bolesti kože povećala s 7,4 posto u 1997. na 12,5 posto u 2011. godini. Učestalost respiratornih alergija ostala je ista, 17 posto, te je i dalje najčešći tip alergija u djece.

Također treba istaknuti da učestalost alergijskih bolesti kože pada s dobi: 14,2 posto za djecu do 4 godine, 13,1 posto za djecu od 5 do 9 godina, i 10,9 posto za djecu u dobi od 10 do 17 godina.

No, što se tiče respiratornih alergija, situacija je obrnuta, naime s dobi se njihova učestalost povećava: 10,8 posto za djecu do 4 godine, 17,4 posto za djecu od 5 do 9 godina, i 20,8 posto za djecu u dobi od 10 do 17 godina.

Svakako treba spomenuti da je zabrinjavajuć porast alergija na hranu, obzirom da su one potencijalno smrtonosna bolest, te rastući javnozdravstveni problem.

"

RH: Alergijske bolesti kod djece

Poznato je da je u razvijenim zemljama Zapada porasla prevalencija alergijskih bolesti, uključujući atopijski dermatitis i alergiju na hranu. U RH se također bilježi značajan porast prevalencije alergijskih bolesti, kako to pokazuju tzv. ISAAC epidemiološke studije provedene u različitim regijama RH u djece dobne skupine 6-7 godina, i 10-14. godina.

Prema rezultatima istih prevalencija atopijskog dermatitisa  se kreće od 5,4 do 7,1 posto u djece 6-7 godina, a u djece 10-14 godina od 4,3 do 8,2 posto. Prema istim RH spada u skupinu zemalja "srednjeg" rizika za razvoj alergijskih bolesti, ali i zemlju u kojoj se može narednih godina očekivati daljnji porast, koji se predmjeva da će doseći prevalenciju razvijenih zemalja Zapada. Podaci glede učestalosti alergije na hranu u RH su nedostatni, ali je za očekivati da su u porastu, posebno u djece, kao i druge alergijske bolesti.

U tijeku je eupropski iFAAM projekt ("Integrated Approaches to Food Allergen and Allergy Risk Management") kojim će se sveobuhvatno pratiti i istraživati svi aspekti alergije na hranu u Europi. U Dječjoj bolnici Srebrnjak, koja je uključena kao partner u ovaj projekt pratit će se posebno djeca koja su imala po život opasne alergijske reakcije na hranu, te voditi poseban registar. Vjerujemo da će rezultati ovog istraživanja ponuditi odgovore na mnoga pitanja vezana uz alergiju na hranu.

Dr. sc. Mirjana Turkalj, dr. med.
Odjel za alergologiju i pulmologiju, Dječja bolnica Srebrnjak, Zagreb
 

"

Izvor:
U.S. National Center for Health Statistics (NCHS)