Bakteriofagi - novi pristup liječenju atopijskog dermatitisa


Bakteriofagi -  novi pristup liječenju atopijskog dermatitisa

Do 15 posto djece i 5 posto odraslih zahvaćeno je kroničnom upalnom bolešću kože atopijskim dermatitisom. Unatoč uznapredovalim mjerama terapije, jaki svrbež i ekcemi, osobito na laktovima ili koljenima, uzrokuju veliku nevolju pacijentima.

Do sada je važnost bakteriofaga ("žderača bakterija", zvanih i fagi) u ljudskom tijelu bila poznata prvenstveno iz analiza crijeva. U potrazi za inovativnim terapijskim mjerama za atopijski dermatitis (AD), istraživački tim MedUni Vienna sada je prvi put istražio interakciju faga i bakterija u koži. Uostalom, odavno je poznato da je progresija atopijskog dermatitisa praćena velikim promjenama u mikrobiomu kože. Mikrobiom je zbroj svih mikroorganizama na koži i primarno je istražen zbog svojih bakterijskih sastojaka. Nije poznato doprinose li virusi i prirodi bakterijskog mikrobioma u zdravoj i bolesnoj koži. Fagi su virusi različitih vrsta i funkcija čiji je jedini cilj zaraziti bakterije, čime ih ili uništiti - ili potaknuti na razmnožavanje.

U ovom istraživanju otkriveni su nepoznati fagi u mikrobiomu uzoraka kože pacijenata s atopijskim dermatitisom, koji na različite načine pomažu određenim bakterijama da brže rastu.

Daljnja istraživanja su potrebna kako bi se potvrdila terapija fagom za topikalnu primjenu kod atopijskog dermatitisa.

Izvor:
Science Advances