Liječenje atopijskog dermatitisa


Liječenje atopijskog dermatitisa

Opće mjere prevencije i liječenja atopijskog dermatitisa 

Opće mjere sastoje se od izbjegavanja čimbenika koji su prepoznati kao mogući razlozi pogoršanja bolesti. To su izbjegavanje kontakta kože s vunom, sintetikom, jakim sapunima, alkoholnim pripravcima, kloriranom vodom (bazeni) itd.. Savjetuje se ne boraviti u zadimljenim prostorijama, smanjiti izloženost kućnoj prašini, perju i dlakama životinja.

Izlaganje vrućini pojačava znojenje i svrbež, a suhi zrak dodatno isušuje kožu (preporučuje se vlažnost zraka u prostoriji barem 55 posto). Boravak na moru, kupanje u morskoj vodi uz umjereno izlaganje suncu najčešće ima povoljan učinak. Naravno, potrebno je koristiti kreme sa zaštitnim faktorima i izbjegavati izlaganje suncu između 11 i 17 sati.

Njega kože

Ona uključuje održavanje higijene koja je od prvorazrednog značenja. Kupanje i tuširanje ne smiju predugo trajati (oko 10 minuta) da ne bi dodatno isušili kožu. Isključena je upotreba klasičnih sapuna i pjenušavih kupki sa detergentima. Umjesto njih, koriste se uljne kupke i sredstva za čišćenje kože ph 5 do 5,5. Nakon kupanja nužno je nanijeti neutralne preparate za zamašćivanje i vlaženje kože u obliku krema, masti ili emulzija. Što je stupanj suhoće kože veći, navedene preparate je potrebno češće primjenjivati, obično po nekoliko puta dnevno.

Primjenju se preparati s s dodatkom ureje, omega masnih kiselina, lipida, cinka i bakra.

Lokalno liječenje

Lokalni kortikosteroidi još su uvijek glavno sredstvo u liječenju atopijskog dermatitisa, jer djeluju protupalno i smanjuju svrbež. Oni se koriste u pogoršanju bolesti i vrlo su učinkoviti.

Većina ljudi je nepovjerljiva prema njima, iako rijetko izazivaju komplikacije ako se pravilno koriste. Pravila liječenja kortikosteroidima su: nanositi kremu na čistu kožu nakon pranja, u tankom sloju uz laganu masažu; primjena jednom ili najviše dva puta na dan; čim se postigne poboljšanje, prorijeđivati tretman;  brojati iskorištene tube proizvoda i o tome informirati liječnika; ne produljivati liječenje bez odobrenja liječnika.

Noviji lijekovi za liječenje ove bolesti su lokalni imunomodulatori (takrolimus i pimekrolimus). Osnovna prednost u usporedbi s kortikosteroidima jest što ne izazivaju atrofiju (stanjenje kože) i teleangiektazije (proširene kapilare). Posebice su korisni za promjene na licu. Ne preporuča se njihovo korištenje uz izlaganje suncu.

Ostali načini liječenja

Antihistaminici se koriste zbog umirujućeg djelovanja na osjećaj svrbeža. Kod proširenih oblika primjenju se različiti oblici fototerapije (obasjavanje ultraljubičastim zrakama u svrhu liječenja) ili klimatoterapija (npr. liječenje na Mrtvom moru).

Zadnja izmjena: 30.04.2024.