Home / Centri A-Z / Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis

Što je atopijski dermatitis?

Postoje različiti nazivi ili sinonimi za atopijski dermatitis kao na primjer neurodermitis ili atopijski ekcem.

Atopijski dermatitis je kronična upalna bolest kože, uvjetovana je nasljednom sklonošću, obilježena svrbežom, a tipična klinička slika ovisi o dobi. Atopijski dermatitis je često udružen s drugim atopijskim bolestima: alergijskom astmom, alergijskim rinitisom, alergijskim konjuktivitisom i alergijskim kolitisom.

Atopijski dermatitis najčešća je kronična bolest u ranom djetinjstvu. Javlja se u različitom intenzitetu kod 15 do 20 posto djece, a učestalost je u stalnom porastu.

Povezano s atopijskim dermatitisom

Dermatovenerologija je u zadnjih nekoliko desetljeća zahvaljujući novim tehnologijama i novim inovativnim terapijama doživjela značajne promjene i postala područje medicine koje sve više pobuđuje interes šire javnosti. Također, očekivanja pacijenata su puno veća nego ranije. Stoga smo u razgovoru s prof. dr. sc. Mirnom Šitum, predsjednicom Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora i predstojnicom Klinke za kožne i spolne bolesti KBC-a "Sestre milosrdnice", željeli saznati više o novostima u dermatovenerologiji.

Korneoterapija je važna terapijska metoda za prevenciju epidermalnih poremećaja kože koji mogu nastati zbog štetnih utjecaja okoliša. Temelji se na nanotehnologiji i primjeni biomembranskih baznih krema – ovlaživača kože, koji povećavaju vlažnost i omogućuju oporavak kože u površinskom, rožnatom sloju (engl. stratum corneum – SC).

Atopijski dermatitis (AD) je upalna atopijska bolest kože u osoba s nasljednom sklonošću atopijskim bolestima (rinitis, konjunktivitis, astma, kolitis). Broj oboljelih od atopijskog dermatitisa u svim dobnim skupinama je u stalnom porastu, a njegovi mogući razlozi su: onečišćenje okoliša, povećana izloženost kućnoj prašini i konzervansima u hrani, smanjenje trajanja dojenja, psihološki stres i drugo.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje