Home / Centri A-Z / Atopijski dermatitis / Simptomi atopijskog dermatitisa

Simptomi atopijskog dermatitisa

Simptomi atopijskog dermatitisa

Koža cijelog tijela je izrazito suha. Biokemijska istraživanja pokazala su da u koži osoba koje boluju od atopijskog dermatitisa postoji poremećaj masnih kiselina, koje sudjeluju u prirodnoj hidraciji kože. Nadalje, intenzivan svrbež osnovna je značajka ove bolesti.

Klinička slika se razlikuje u dojenčadi, starije djece te odraslih bolesnika.

U dojenačkoj dobi karakteristične su simetrični, suhi, crvenkasti, ljuskavi plakovi s papulama (čvorićima) na licu, najčešće na obrazima, čelu uz pošteđeno područje oko usta. Promjene se šire na vlasište, gornji dio trupa, gornje i donje udove, te hrptove šaka i stopala.

U kasnijem djetinjstvu i adolescenciji promjene su smještene uglavnom na pregibima velikih zglobova, posebice na vratu, laktovima, zapešćima, koljenima i skočnim zglobovima, te na vjeđama.

U odraslih nalazimo izrazito zadebljana područja, pojačanog kožnog crteža u području pregiba velikih zglobova, na vjeđama, te kronični edem (otok) lica. Često postoji sklonost širenju promjena i na ostala područja kože.

Zahvaćena područja su često izgrebana zbog jakog svrbeža.

Zadnja izmjena: 12.02.2014.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje