Bolesnici sa zatajenjem bubrega skloniji gastrointestinalnom krvarenju


Bolesnici sa zatajenjem bubrega skloniji gastrointestinalnom krvarenju

Američko istraživanje provedeno na gotovo milijun ispitanika sa zatajenjem bubrega pokazalo je da je učestalost gastrointestinalnog krvarenja koje može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, pa čak i prijevremenu smrt, više od deset puta veća kod bolesnika sa zatajenjem bubrega nego u općoj populaciji.

Također se pokazalo da su bolesnici sa zatajenjem bubrega koji su na dijalizi skloniji krvarenju iz gornjeg gastrointestinalnog trakta.

Stoga prema mišljenju znanstvenika treba poduzeti mjere koje bi spriječile i učinkovito liječile krvarenje iz gornjeg gastrointestinalnog trakta koje se javlja u jednjaku, želucu i dvanaestniku.

Inače kliničke manifestacije gastointestinalnog krvarenja ovise o mjestu i jačini krvarenja.

Hematemeza je povraćanje crvene krvi i ukazuje na krvarenje iz gornjeg gastrointestinalnog trakta, obično iz arterijskog izvora ili variksa.

Povraćanje tamnije krvi (poput taloga crne kave) pojavljuje se kod krvarenja koje je usporilo ili se zaustavilo, s pretvaranjem crvenog hemoglobina u smeđi hematin pod djelovanjem želučane kiseline.

Hematokezija je pojava krvave stolice iz rektuma i obično ukazuje na krvarenje iz donjeg gastrointestinalnog trakta, ali može se vidjeti i kod snažnog krvarenja iz gornjeg gastrointestinalnog trakta s brzom pasažom krvi kroz crijeva.

Melena je crna stolica i obično ukazuje na krvarenje iz gornjeg gastrointestinalnog trakta, međutim izvor krvarenja ponekad može biti i u tankom crijevu ili uzlaznom kolonu.

Kronično skriveno krvarenje može se javiti bilo gdje u gastrointestinalnom traktu, a otkriva se kemijskim testiranjem uzorka stolice.

Izvor:
Journal of the American Society of Nephrology