Čimbenici rizika za srčanu bolest naglo se pogoršavaju prije menopauze


Čimbenici rizika za srčanu bolest naglo se pogoršavaju prije menopauze

Čimbenici rizika za srčanu bolest i moždani udar poput povišene razine triglicerida i povišenog krvnog tlaka, naglo se pogoršavaju prije menopauze, a ne nakon menopauze kao što se prije mislilo, ukazuju rezultati nove studije u kojoj je sudjelovalo gotovo 1.500 žena.

Naime, pokazalo se da do pogoršanja dolazi prije zadnje menstruacije. Inače, istraživanje je bilo posebno usredotočeno na pet čimbenika rizika za srčanu bolest i moždani udar - povećani opseg struka, povišenu razinu triglicerida, nisku razinu HDL-a, povišeni krvni tlak i povišenu razinu šećera u krvi.

Sveukupno gledajući do pogoršanja spomenutih čimbenika rizika dolazi tijekom zadnjih godina premenopauze i tijekom perimenopauze, neposredno prije menopauze.

Smatra se da bi liječnici trebali ohrabriti žene da prije menopauze posvete više pažnje svojem načinu života i zdravlju, kako bi smanjile rizik od razvoja zdravstvenih problema kasnije u životu.

U premenopauzi dolazi do smanjenja proizvodnje ženskih spolnih hormona, a zatim slijedi prijelazno razdoblje ili perimenopauza u kojem počinju neredoviti ciklusi zbog slabljenja funkcije jajnika, što najčešće traje godinu dvije do potpunog prestanka menstruacijskog krvarenja (posljednja menstruacija = menopauza).

Izvor:
Journal of the American Heart Association