Hormonsko nadomjesno liječenje


Hormonsko nadomjesno liječenje

Hormonskim nadomjesnim liječenjem unosi se u organizam prirodni estrogen koji se u jajnicima više ne stvara u dovoljnim količinama i zbog čega u mnogih žena nastaju nabrojene posljedice nedostatka estrogena. Druga je komponenta koju unosite u organizam je gestagenska i ona oponaša učinak progesterona na maternicu. Za gestagensku je komponentu važno da je snažna kako bi precizno regulirala ciklus (u žena koje još menstruiraju) i sigurno štitila sluznicu maternice od bujanja (u žena koje više ne menstruiraju). Neki među gestagenima potpomaže učinak estrogena, npr. dodatno smanjujući i ublažavajući valove vrućine i štiteći kosti od osteoporoze.

Koji je naziv pravilniji: hormonsko nadomjesno liječenje ili hormonsko liječenje? 

Naziv hormonsko nadomjesno liječenje odražava činjenicu da se njime nadomještaju hormoni koji nedostaju i slijedi medicinsko načelo nadomještanja drugih hormona koji u organizmu mogu nedostajati (npr. inzulina u hormona štitnjače, hormona rasta, hormona nadbubrežne žlijezde, itd.). Nadomještanje predmnijeva da se samo unosi ono što nedostaje i da takav postupak nema nuspojave. U praksi se pokazalo da hormonsko nadomjesno liječenje, kao uostalom i sva druga medikamentozna liječenja ima nuspojave. Zbog toga neki stručnjaci sve otvorenije zagovaraju upotrebu naziva hormonsko liječenje.

Tipovi hormonskog liječenja u perimenopauzi i postmenopauzi 

Sekvencijsko liječenje: hormonsko nadomjesno liječenje za žene koje imaju maternicu i koje još imaju menstruacije.

U žena koje još imaju menstruaciju estrogeni i gestageni kombiniraju se tako da u potpunosti oponašaju hormonske promjene tijekom prirodna menstruacijskog ciklusa. Na kraju svakog ciklusa hormonskoga liječenja, nastupa krvarenje poput menstruacijskog.

Kontinuirano liječenje: hormonsko liječenje za žene koje više nemaju menstruacije ili ih ne žele i dalje imati.

Kada se žena može koristiti pripravkom uz koji nema menstruacija?

  • Nakon najmanje godine dana uzimanja sekvencijskog liječenja, ako su menstruacije pravilne tijekom najmanje šest mjeseci, prvog dana nakon prestanka krvarenja može se prijeći na kombinaciju estrogena i gestagena koja je odmjerena tako da više nema menstruacija. U praksi se liječnici najčešće odlučuju za liječenje ovim tipom tijekom tri godine, jer to smanjuje vjerojatnost krvarenja prelaskom na drukčiji tip liječenje (vidi dalje).
  • Kontinuirano kombinirano hormonsko liječenje (kombinacija estrogena i gestagena) namijenjeno je i ženama koje najmanje godinu dana više nemaju prirodnih menstruacija, dakle u razdoblju postmenopauze, i tada se može započeti bilo kojeg dana. Dakle, riječ je o tipu liječenja bez mjesečnih krvarenja.

Iskustvo je pokazalo kako mnoge žene, nakon što iskušaju takav način liječenja želi tip liječenja ne želi više povratak na tip liječenja s održanim mjesečnim krvarenjima sličnima menstruaciji.

Kontinuirani je oblik liječenja dostupan u različitim dozama. Pri započinjanju hormonskoga liječenja savjetuje se niža doza aktivnih sastojaka. Tek ako i nakon 3-4 mjeseca učinak nije potpun, ili se pojavljuju oskudna krvarenja, može se prema preporuci liječnika prijeći na pripravak sa standardnom dozom aktivnih sastojaka.

Niža doza u hormonskome liječenju zadržava sve povoljne učinke kao i viša doza, dok istodobno ima manje nuspojava. Za žene koje započinju hormonsko liječenje u kasnijoj postmenopauzi, također se preporučuje liječenje niskom dozom. Ako je već prethodno započeto liječenje pripravkom u kojem je standardna doza aktivnih sastojaka i dobro ga podnosite, liječnik vam, nakon redovitih kontrolnih pregleda, može preporučiti nastavak liječenja tom dozom. No, ako imate nuspojave koje se ne povlače, ili je procjena kako ipak postoji i stanovita količina hormona koja se stvara u tijelu u masnom tkivu, tada se za liječenje može odabrati i kontinuirani pripravak u kojem je niska doza.

Kontinuirano liječenje savjetuje se i ženama kojima su odstranjeni maternica i jajnici, no tada uzimaju pripravak koji ne sadrži kombinaciju, nego samo estrogen.

Lokalno hormonsko nadomjesno liječenje: za žene koje žele nešto treće 

Osim hormonskoga nadomjesnoga liječenja u obliku tableta koje se uzimaju na usta, ili naljepaka koji se lijepe na kožu, postoje i vaginalne tablete s vrlo malom dozom prirodnog estrogena koje se stavljaju u rodnicu. One služe samo za liječenje lokalnih tegoba (suhoće i žarenja rodnice, boli pri spolnom odnosu, nevoljnog otjecanja mokraće pri kašljanju, smijanju, tjelesnom naporu). Namijenjene su ženama koje se ne mogu ili ne žele koristiti drugim tipovima i putovima primjene hormonskog liječenja, a imaju simptome urogenitalne atrofije. Može ih se kombinirati s drugim tipovima i oblicima hormonskog liječenja. Nakon prva dva tjedna uporabe dovoljno ih je primjenjivati dva puta tjedno. Pogodne su osim toga i zato jer ne ostavljaju mrlje na rublju.

Oblici primjene i doze hormonskoga nadomjesnoga liječenja 

Najčešći oblik hormonskoga nadomjesnoga liječenja su tablete. Suvremen i praktičan način pakiranja omogućuje uzimanje tablete bilo kada i na bilo kojem mjestu, nakon čega se možete posvetiti drugim aktivnostima. Drugi je najčešći oblik naljepak ("flaster"). Hormoni koji se otpuštaju iz naljepka kroz kožu izravno ulaze u krvotok. Mjesto primjene naljepka valja neprestano mijenjati kako bi se izbjegla iritacija kože. Manje je učestala primjena hormona u obliku gela koji se razmazuje po koži, odnosno spreja koji se ušmrkava u nos, te potkožnih usadaka koji se usađuju u pod kožu malim kirurškim zahvatom.

Bez obzira na put primjene, današnje su preporuke da se primjenjuje što niža učinkovita doza. Ako do ublažavanja simptoma ne dođe ni nakon nekoliko mjeseci, tada dolaze u obzir i pripravci sa standardnom dozom. Provjerite na pakiranju pripravka koji uzimate koje doze hormona sadrži. Preporučene usporedive dnevne doze za različite putove primjene su:

  • 0,5-1 miligrama prirodna estradiola;
  • 0,3-0,45 miligrama konjugiranih konjskih estrogena;
  • 37,5 mikrograma transdermalnoga estradiola (naljepak);
  • 0,5 miligrama estradiolskoga gela;
  • 150 mikrograma intranazalnoga estradiola;
  • 25 mikrograma vaginalno primijenjena estradiola.

Zadnja izmjena: 21.08.2019.