Druga teška alergijska reakcije kod djece nije neuobičajena


Druga teška alergijska reakcije kod djece nije neuobičajena

Oko 15 posto djece koja imaju tešku alergijsku reakciju (anafilaksija) mogu imati i drugu anafilaksiju unutar nekoliko sati od prve, ukazuje nova studija koja je analizirala medicinske podatke gotovo 500 djece koja su bila zaprimljena na odjel hitne medicine zbog teških alergijskih reakcija.

Naime, 75 posto djece je imalo drugu tešku alergijsku reakciju unutar šest sati od prve teške alergijske reakcije. Što je prva alergijska reakcija bila teža, to je bila veća vjerojatnost pojave druge alergijske reakcije.

Jednako tako, djeca u dobi od 6 do 9 godina koja su trebala više od jedne doze adrenalina i djeca koja nisu odmah dobila adrenalin, imala su veću vjerojatnost od pojave druge teške alergijske reakcije.

Također, treba reći, da najmanje polovica drugih alergijskih reakcija bila ozbiljna i zahtjevala je liječenje adrenalinom.

Svakako treba spomenuti da do druge teške alergijske reakcije može doći čak i kada djeca nisu ponovno izložena alergenu koji je uzrokovao prvu alergijsku reakciju.

Stoga je izuzetno bitno da roditelji i liječnici na prvi znak teške alergijske reakcije odmah upotrijebe adrenalinski autoinjektor kako bi se spriječila anafilaksija.

Inače, simptomi anafilaksije se javljaju iznenada i mogu napredovati vrlo brzo. Ukoliko se ne liječi, anafilaksija može biti smrtonosna.

Rani simptomi teške alergijske reakcije mogu biti blagi, poput curenja iz nosa, kožnog osipa ili "čudnog osjećaja." No, ti simptomi mogu brzo napredovati do puno ozbiljnijih problema, kao što su otežano disanje, urtikarija, angioedem, mučnina, bolovi u trbuhu, pa čak i srčani zastoj.

Izvor:
Annals of Allergy, Asthma and Immunology