Home / Vijesti / Geni mogu imati ulogu kod težeg oblika predmenstrualnog sindroma

Geni mogu imati ulogu kod težeg oblika predmenstrualnog sindroma

Geni mogu imati ulogu kod težeg oblika predmenstrualnog sindroma

Rezultati novog istraživanja povezali su aktivnost određenih gena s poremećajem raspoloženja kod predmenstrualnog sindroma (PMS) koji pogađa 2 do 5 posto žena reproduktivne dobi. Poremećaj znan kao predmenstrualni disforčni poremećaj (PMDD), teži je oblik predmenstrualnog sindroma, a uzrokuje znatno teže simptome od predmenstrualnog sindroma.

Znakovi i simptomi predmenstrualnog disforičnog poremećaja uključuju: tešku depresiju, osjećaj beznađa, bijes, anksioznost, nisko samopoštovanje, slabljenje koncentracije, razdražljivost i napetost.

Ovo istraživanje je otkrilo da je predmenstrualni disforčni poremećaj (PMDD) poremećaj staničnog odgovora na estrogen i progesteron. Inače, od ranije se zna da su žene s navedenim poremećajem posebno osjetljive na promjene spolnih hormona, iako su njihove razine u granicama normale.

Jednako tako, tijekom ovog istraživanja pratilo se kako je ekspresija gena kontrolirana u bijelim krvnim stanicama. Pritom je otkriven kompleks gena koji djeluje različito u žena predmenstrualnim disforičnim poremećajem.

Izvor:
Molecular Psychiatry

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje