Predmenstrualni sindrom može povećati rizik od hipertenzije


Predmenstrualni sindrom može povećati rizik od hipertenzije

Rezultati nove studije ukazuju da su žene s umjerenim do teškim predmenstrualnim sindromom (PMS) izložene većem riziku od razvoja hipertenzije (povišenog krvnog tlaka) kasnije u životu. Stoga se smatra da žene koje imaju poteškoće s predmenstrualnim sindromom (PMS) trebaju redovito kontrolirati svoj krvni tlak.

Žene s umjerenim do teškim predmenstrualnim sindromom (PMS) imaju 40 posto veći rizik od razvoja hipertenzije nego žene s blagim predmenstrualnim sindromom ili žene koje nemaju poteškoće s PMS-om.

Navedena veza posebno je izražena u žena koje su mlađe od 40 godina. Naime, žene iz navedene starosne skupine koje imaju klinički jako izražen PMS, imaju tri puta veći rizik od hipertenzije.

Inače, ovo je prvo veliko istraživanje koje povezuje predmenstrualni sindrom s rizikom od kronične bolesti kasnije u životu.

Jednako tako, treba spomenuti da se pokazalo da umjereno do jaki PMS ne povećava rizik od hipertenzije kod žena imaju visok unos B vitamina, tiamina i riboflavina. Nedavno je otkriveno da konzumacija navedenih vitamina može smanjiti rizik od razvoja PMS-a za 25 do 35 posto.

Također, treba istaknuti da se klinički izražen predmenstrualni sindrom javlja u 8 do 15 posto žena.

Izvor:
University of Massachusetts, Amherst, PR