Što je menstruacija?


Što je menstruacija?

Menstruacija ili mjesečnica redoviti je gubitak krvi i odljuštenog endometrija (zajedno zvanih menzesom ili menstrualnim krvarenjem) kroz rodnicu. Menstruacija se u odsutnosti trudnoće zbiva tijekom čitavog reproduktivnog života žene.

Prosječno trajanje menstrualnog krvarenja je 5 (+/- 2) dana. Menstruacija se manifestira na različite načine, naime neke žene prvo primijete lagani smećkasti iscjedak na gaćicama, neke otkriju nekoliko kapi krvi, a kod nekih žena odmah nastupi pravo krvarenje. Prosječni gubitak krvi po ciklusu iznosi 30 ml, a normalno može varirati od 13 do 80 ml. Menstrualno krvarenje je obično najobilnije drugog dana ciklusa.

Natopljeni higijenski uložak ili tampon upija 5 do 15 ml.

Menstruacijska krv se ne zgrušava, osim kod izrazito obilnog krvarenja, vjerojatno stoga što fibrinolizin i drugi čimbenici spriječavaju krvarenje.

Menstrualni ciklus započinje i završava prvim danom menstrualnog krvarenja, a može se podijeliti na folikularno (preovulacijsko), ovulacijsko i lutealno (postovulacijsko) razdoblje.

Menstrualni ciklus u prosjeku traje 28 dana. U odraslih žena može trajati od 21 do 35 dana, a u adolescentica od 21 do 45 dana.

Općenito, razlike su najveće, a razmaci između menstruacija najdulji u godinama, neposredno nakon menarhe (prve menstruacije) i prije menopauze, kada se ovulacija zbiva manje redovito.

Menopauza predstavlja trajni prestanak menstrualnog krvarenja.

Djevojke obično dobe prvu menstruaciju u dobi između 11. i 14. godine, a menopauza se javlja u dobi od 45. do 55. godine.

Zadnja izmjena: 16.08.2019.