Liječenje predmenstrualnog sindroma


Liječenje predmenstrualnog sindroma

Liječenje je simptomatsko, a započinje s odgovarajućim odmorom i spavanjem te redovitom tjelovježbom. Promjene prehrambenih navika kao i savjetovanje te izbjegavanje stresnih situacija mogu biti od pomoći.

Liječnik vam može propisati jedan ili više lijekova za predmenstrualni sindrom (PMS). Uspješnost lijekova u ublažavanju simptoma varira od osobe do osobe. Najčešće propisivani lijekovi za predmenstrualni sindrom su:

  • Antidepresivi - Selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI), a tu spadaju fluoksetin, paroksetin, sertralin i drugi, uspješno ublažavaju simptome kao što su umor, žudnja za hranom i poremećaji sna te su lijekovi prvog izbora u liječenju teških oblika PMS-a ili predmestrualnog disforičnog poremećaja. Ti se lijekovi uglavnom uzimaju svaki dan. Ali za neke žene s PMS-om primjena antidepresiva može biti ograničena na dva tjedna prije početka menstruacije.
  • Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) - Ako se uzmu prije ili na samom početku menstruacije, nesteroidni protuupalni lijekovi kao što su ibuprofen i naproksen mogu ublažiti grčeve ili napetost u dojkama.
  • Diuretici - Ako vježbanje i smanjeni unos soli nisu dovoljni da se smanji povećana tjelesna težina, oticanje i nadutost uzrokovani PMS-om, diuretici vam mogu pomoći da izbacite suvišnu vodu kroz bubrege. Spironolakton je diuretik koji ublažava neke simptome PMS-a.
  • Oralna kontraceptivna sredstva - Ona sprječavaju ovulaciju i stabiliziraju hormonalno kolebanje te tako ublažavaju simptome PMS-a. Pokazalo se da je Yaz, vrsta tablete za sprječavanje začeća koja sadržava progestin drospirenon i ima slično djelovanje kao diuretik spironolakton, još učinkovitija u ublažavanju fizičkih i emocionalnih simptoma PMS-a i predmestrualnog disforičnog poremećaja nego standardne tablete za sprječavanje začeća.
  • Medroksiprogesteron acetat - Za teški oblik PMS-a ili predmestrualnog disforičnog poremećaja, može se primijeniti injekcija medroksiprogesteron acetata (Depo Provera) da se privremeno spriječi ovulacija. Međutim, Depo-Provera može pojačati neke znakove i simptome koji se javljaju kod PMS-a, kao što su povećani apetit, povećana tjelesna težina, glavobolja i depresivno raspoloženje.

Zadnja izmjena: 22.08.2019.