HZZO utvrdio nove postupke za provođenje probira za rano otkrivanje raka pluća


HZZO utvrdio nove postupke za provođenje probira za rano otkrivanje raka pluća

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) utvrdio je nove postupke za provođenje probira za rano otkrivanje raka pluća Odlukom o izmjenama i dopunama o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja, a na temelju Odluke ministra zdravstva o donošenju Nacionalnog programa za probir i rano otkrivanje raka pluća 2020-2024. godine. 

Četiri nova utvrđena postupka koji će se plaćati iz sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja: upućivanje osigurane osobe na probir za rano otkrivanje raka pluća, upućivanje osigurane osobe na pregled pulmologa u okviru Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka pluća, niskodozni CT (LDCT) s dvostrukim očitavanjem te pregled pulmologa u okviru Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka pluća.

Rak pluća jedan je od vodećih javnozdravstvenih problema u Republici Hrvatskoj. Godišnje se u Hrvatskoj otkrije više od 3.000 novih slučajeva raka pluća, velikom većinom u pušača. Nažalost, gotovo isti broj bolesnika umire svake godine od ove smrtonosne bolesti. Gotovo 90 posto svih bolesnika sa karcinomom pluća su pušači ili bivši pušači. Petogodišnje preživljenje od karcinoma pluća u SAD-u iznosi oko 16 posto, dok su podaci za Hrvatsku značajno lošiji te je petogodišnje preživljenje oko 10 posto.

Izvor:
HZZO, MIZ