Imunoterapija poboljšava preživljavanje oboljelih od raka pluća


Imunoterapija poboljšava preživljavanje oboljelih od raka pluća

Prema rezultatima nove studije, novi imunoterapeutik, atezolizumab, poboljšava stopu preživljavanja u pacijenata s dijagnosticiranim karcinomom pluća ne-malih stanica (NSCLC) koji inače čini do 85 posto svih tumora pluća.

Valja spomenuti, da atezolizumab cilja protein znan kao PDL1 koji se nalazi na površini tumorskih stanica. Obično ovaj protein signalizira T-stanicama imunološkog sustava da ne napadaju. Međutim, ciljajući PD-L1,  atezolizumab oslobađa prirodne T stanice u tijelu da ciljaju i unište stanice raka.

U kliničkom ispitivanju je sudjelovalo 554 pacijenta s metastatskim rakom pluća ne-malih stanica u IV. stadiju. Svi pacijenti imali su karcinome bez mutacija EGFR ili ALK gena.  Inače, karcinomi sa spomenutim mutacijama gena se bolje liječe drugim lijekovima.

Medijan ukupnog preživljavanja za pacijente koji su dobivali imunoterapeutik atezolizumab iznosio je 20 mjeseci, dok je medijan ukupnog preživljavanja u pacijenata koji su dobivali standardnu terapiju derivata platine iznosio 13 mjeseci.

Medijan preživljenja bez napredovanja bolesti iznosio je osam mjeseci za pacijente koji su primali atezolizumab u odnosu na pet mjeseci za one koji su bili na standardnoj kemoterapiji.

Inače, rak pluća je najčešći karcinom na svijetu, a svake se godine dijagnosticira u više od 1,5 milijuna pacijenata. U polovine pacijenata dijagnosticira se metastatska bolest i ti pacijenti mogli bi biti kandidati za ovaj lijek, ističu stručnjaci.

Također, ohrabrujuće je i to što se atezolizumab općenito dobro podnosio tijekom kliničkog ispitivanja.

Izvor:
New England Journal of Medicine