Inhibicija JAK1 i anti-PD1 terapija poboljšavaju rezultate liječenja uznapredovalog raka pluća


Inhibicija JAK1 i anti-PD1 terapija poboljšavaju rezultate liječenja uznapredovalog raka pluća

Imunoterapija raka je vrsta liječenja koja mobilizira imunološki sustav pacijenta da ubije tumorske stanice. Uspješna je u liječenju određenih tumora, ali pacijenti često imaju kronične upale i imunosupresiju, što može ograničiti odgovor na liječenje. Novo kliničko ispitivanje ispitivalo je može li smanjenje upale pomoću lijekova koji se nazivaju JAK inhibitori poboljšati učinkovitost anti-PD-1 imunoterapije kod pacijenata oboljelih od raka pluća nemalih stanica (NSCLC).

Dodavanje protuupalnog lijeka itacitiniba imunoterapiji inhibitora kontrolne točke anti-PD1 pokazalo se kao nova obećavajuća strategija protiv uznapredovalog raka pluća, pokazuju rezultati nove studije.

U studiji su znanstvenici koristili lijek nazvan JAK1 inhibitor kako bi specifično smanjili upornu upalnu signalizaciju, a da pritom ne ometaju početnu upalnu signalizaciju potrebnu za stvaranje antitumorske aktivnosti. Inhibitor JAK1 davan je šest tjedana 21 pacijentu s uznapredovalim karcinomom pluća nemalih stanica (NSCLC), ali tek nakon što su primili dvije doze anti-PD1 imunoterapije. Rezultat je bila ukupna stopa odgovora od 67 posto i medijan preživljenja bez progresije bolesti od gotovo 24 mjeseca.

Izvor:
Science