Je li opravdana primjena Botoxa u liječenju kroničnih migrena?


Je li opravdana primjena Botoxa u liječenju kroničnih migrena?

Pregledni članak objavljen u britanskom medicinskom časopisu Drug and Therapeutics Bulletin dovodi u pitanje opravdanost primjene Botoxa (botulinum toksin A) u liječenju kroničnih migrena. Inače Velika Britanija je bila prva zemlja koja je odobrila primjenu Botoxa za liječenje migrena, i to još u srpnju prošle godine.

U Velikoj Britaniji, Botox se primjenjuje kod osoba koje imaju glavobolje najmanje 15 dana u mjesecu, od kojih su osam ili više dana migrene

Botox (botulinum toksin A) se inače primjenjuje u dermatovenerologiji za izglađivanje bora.

Što se tiče primjene Botoxa u liječenju migrene još nije jasno kako Botox djeluje, no pretpostavlja se da blokira signal boli.

Istraživanje provedeno na više od 1.300 ispitanika pokazalo je da Botox smanjuje učestalost migrena, no stručnjaci iz časopisa Drug and Therapeutics Bulletin, koji analizira medicinske tretmane, smatraju upitnim rezultate tog istraživanja zbog neodgovarajućeg odabira ispitanika u istraživanju. Naime nekim ispitanicima je krivo postavljena dijagnoza kronične migrene.

Stručnjaci ističu da Botox može pogoršati simptome glavobolje kod svake desete osobe koja pati od migrene, a mogu se javiti i nuspojave poput svrbeža, osipa, boli, ukočenosti i grčenja mišića.

Izvor:
DTB, BBC