Liječenje migrene


Liječenje migrene

Prije je već naglašena važnost zdravog i harmoničnog života u sprečavanju nastanka migrene. Ako su usprkos tome migrene i dalje prisutne, treba još naglašenije pokušati neku od metoda opuštanja koje vam stoje na raspolaganju, od autogenog treninga, preko joge, transcedentalne meditacije do bio-feedbacka i sl. Svatko će, prema svojim osobnim sklonostima izabrati najprikladniji način usklađivanja. Osim ovih općih mjera koje vrijede za sve osobe koje pate od migrene, pristup medikamentoznom liječenju (tj. upotrebi lijekova) je dvojak.

Ako su napadaji rijetki, liječi se sam napadaj migrene, ali ako su oni učestali, tada se svaki dan daju sredstva za njihovo sprječavanje.

U prvu skupinu lijekova spada asetilsalicilna kiselina obično u kombinaciji s blagim sredstvima za umirenje ili s kafeinom, koji kod nekih može vrlo dobro djelovati.

Primjenjuju se i nesteroidni antireumatici, npr. ibuprofen i ketoprofen.

U slijedeću skupinu idu alkaloidi ražene glavice, tzv. ergot alkaloidi, koji su prisutni na tržištu u raznim kombinacijama i koji su dugo bili smatrani najspecifičnijim sredstvima za liječenje migrene. Njih svakako treba uzeti što prije, već kod prvih, upozoravajućih znakova glavobolje, odnosno aure, jer uzeti kasnije u tijeku napadaja, znatno slabije djeluju. Također se često predlažu pripravci u obliku čepića, ili lingvaleta, nazalnog spreja i sl., jer u slučaju povraćanja, tablete nisu od koristi. Pri dugotrajnoj upotrebi ergotpreparata može se javiti i glavobolja uzrokovana baš samim ergotima, kao jedan oblik navikavanja, što traži posebno liječenje.

Posljednjih se godina s uspjehom koriste agonisti specifični serotoninskih 5-HT 1 B/D receptora, kod osoba kod kojih drugi lijekovi ne djeluju ili im uzrokuju previše nus-pojava, a oni su prisutani na tržištu u obliku supkutanih (potkožnih) injekcija, tableta, čepića i nazalnog spreja. Postoje već i slijedeće generacije triptana u obliku tableta. Nuspojave upotrebe triptana su rijetke ali moguće. Najčešće se radi o osjećaju umora, vrtoglavici, omaglicama, pospanosti, bolovima i senzacijama u prsima, bolovima u vratu.

Pri vrlo intenzivnim napadajima koji ne reagiraju na opisanu terapiju, potrebno je liječenje u bolničkim uvjetima.

Pri vrlo čestim napadajima migrene (računa se više od tri atake mjesečno) pristupa se profilaktičkom liječenju svakodnevnog uzimanja lijekova, iz grupe beta-blokatora, antidepresiva, dihidroergotamina i sl. Ne treba posebno naglašavati da svako liječenje mora biti pod stalnim nadzorom liječnika, jer neadekvatna primjena lijekova može uzrokovati teške poremećaje.

Neki su bolesnici vrlo dobri kandidati za liječenje akupunkturom, što svakako treba pokušati, a i fizikalna terapija, posebno kod tenzijskih glavobolja u kombinaciji s degenerativnim promjenama na vratnoj kralješnici, može biti od koristi.

Zadnja izmjena: 05.07.2011.