Ketogena dijeta smanjuje učestalost migrene i umor


Ketogena dijeta smanjuje učestalost migrene i umor

Nedavno objavljena studija istraživala je vezu između tri ketogene dijete (KD) i simptoma migrene. Preliminarni rezultati sugeriraju da su sve tri dijete povezane sa smanjenjem učestalosti i intenziteta migrena. Osobe s migrenom također su izjavile da osjećaju manji umor nego prije usvajanja dijete.

Kronični bolesnici znaju da migrene mogu biti onesposobljavajuće te da utječu na središnji živčani sustav i mogu uključivati nekoliko autonomnih, neuroloških i gastrointestinalnih simptoma. Migrenske glavobolje povezane su s mnogim problemima: mučninom, povraćanjem, zamagljenim vidom, kongestijom, proljevom i trbušnim grčevima. Oboljelima od migrene često se dijagnosticira umor, depresija i poremećaj koncentracije kao posljedica njihovog stanja. Utjecaj migrene nadilazi same epizode, utječući na radnu produktivnost, društvene aktivnosti i kvalitetu života.

Ketogena dijeta uključuje smanjenje potrošnje ugljikohidrata i ograničavanje potrošnje proteina. Kalorijske potrebe održavaju se potrošnjom lipida.

Ova studija pokazala je da terapija ketogenom dijetom može učinkovito smanjiti učestalost i intenzitet migrene, te istovremeno smanjiti umor i poboljšati kvalitetu života.

Izvor:
Nutrients