Kontracepcijske tablete mogu smanjiti rizik od raka jajnika


Kontracepcijske tablete mogu smanjiti rizik od raka jajnika

Prema rezultatima istraživanja koje je provedeno na više od 300.000 žena, žene koje uzimaju kontracepcijske tablete tijekom 10 godina imaju dvostruko manji rizik od raka jajnika

No znanstvenici ističu da uzimanje kontracepcijskih tableta isto tako mora biti uravnoteženo obzirom na rizik od raka dojke, koji je veći u žena koje uzimaju kontracepcijske tablete.

Naime pokazalo se da se na svakih 100.000 žena dodatno pojavi 50 slučajeva raka dojke te smanji broj slučajeva raka jajnika za 12.

Znanstvenici ističu da žene moraju biti svjesne činjenice da kontracepcijske tablete i trudnoća mogu promjenom razine hormona u tijelu utjecati na smanjenje rizika od raka jajnika.

Inače rak jajnika se teško otkriva te je tim više važnija njegova prevencija.

U međuvremenu je drugo istraživanje pokazalo da su žene koje uzimaju neke novije kontracepcijske tablete izložene većem riziku od stvaranja krvnih ugrušaka. Tako se pokazalo da žene koje uzimaju kontracepcijske tablete koje sadrže drospirenon, desogestrel ili gestoden imaju dvostruko veći rizik za stvaranje krvnih ugrušaka u usporedbi sa ženama koje uzimaju kontracepcijske tablete koje sadrže levonorgestrel.

Izvor:
British Journal of Cancer, British Medical Journal