Lijek pazopanib može pomoći ženama s uznapredovalim rakom jajnika


Lijek pazopanib može pomoći ženama s uznapredovalim rakom jajnika

Prema rezultatima istraživanja koje su proveli njemački znanstvenici, žene s uznapredovalim rakom jajnika bile su u remisiji gotovo šest mjeseci duže kada su bile liječene s pazopanibom.

U istraživanju je sudjelovalo 940 pacijentica s rakom jajnika u stadijima III i IV. Kod svih pacijentica prethodno je bio izvršen kirurški zahvat, a nakon njega primjenjena kemoterapija.

Ovi rezultati pokazuju da konačno imamo lijek koji može održavati kontrolu nad rastom raka jajnika, ističu njemački znanstvenici. Jednako tako, zahvaljujući pazopanibu mnoge će pacijentice dulji vremenski period moći biti bez bolesti i kemoterapije.

Uznapredovali rak jajnika je agresivna bolest od koje se uspije izliječiti samo 20 do 25 posto žena. Rak jajnika se smatra "tihim ubojicom" jer se obično otkrije u već uznapredovalom stadiju bolesti.

Obzirom da ne postoji učinkoviti probir, rak jajnika je bolest koja se teško liječi.

Lijek pazopanib djeluje tako da blokira rast tumora i njegovih krvnih žila. Inače se upotrebljava u liječenju raka bubrega i sarkoma mekih tkiva.

Također, treba spomenuti da je svaka četvrta pacijentica koja je bila liječena pazopanibom imala neželjene nuspojave kao što su hipertenzija, proljev, mučnina, glavobolja i umor.

Izvor:
American Society of Clinical Oncology annual meeting