Lijekovi najčešći uzrok iznenadne smrti povezane s alergijom


Lijekovi najčešći uzrok iznenadne smrti povezane s alergijom

Iako u posljednje vrijeme alergije na hranu pobuđuju najviše pažnje kada se govori o smrtnim slučajevima povezanim s alergijama, nova studija ukazuje da su lijekovi zapravo najčešći uzrok iznenadne smrti koja je povezana s alergijom.

Naime, u razdoblju od 1999. do 2010. godine, u SAD-u, gotovo 60 posto smrtnih slučajeva koji su bili povezani s alergijom bilo je uzrokovano lijekovima, dok je manje od 7 posto bilo uzrokovano alergijama na hranu. Zanimljivo je da je čak 15 posto smrtnih slučajeva bilo povezano s ugrizom ili ubodom kukaca.

Nažalost, u 75 posto slučajeva nije utvrđeno koji lijek je uzrokovao smrt. U slučajevima kada je identificiran lijek koji je uzrokovao smrt, u 40 posto slučajeva je to bio antibiotik, a zatim slijede kontrastna sredstva i kemoterapeutici.

Također, treba reći da se od 1999. do 2010. broj fatalnih reakcija na lijekove gotovo udvostručio, što se tumači porastom potrošnje lijekova i većim brojem pretraga koje koriste kontrastna sredstva.

Svakako treba spomenuti, da ukoliko se alergijska reakcija na neki lijek dogodi tijekom boravka u bolnici, situacija je obično povoljnija i sigurnija po pacijenta.

Inače, težina alergijske reakcije se ne može predvidjeti, pa bi osobe sklonije ozbiljnijim alergijskim reakcijama trebale razgovarati sa svojim liječnikom o dobivanju autoinjektora adrenalina (epinefrina).

Izvor:
Journal of Allergy and Clinical Immunology