Loš noćni san može izazvati migrenske glavobolje


Loš noćni san može izazvati migrenske glavobolje

Napadaji migrene pogađaju milijune ljudi svake godine. Jednako tako, napadaji migrene mogu biti prilično iscrpljujući za ljude koji ih doživljavaju i često određeni okidači mogu pridonijeti pojavi ovih glavobolja.

Nova studija pokazala je da su sudionici studije koji su noć prije primijetili smanjenu kvalitetu sna imali 22% veću vjerojatnost napadaja migrene sljedećeg jutra. Rezultati su pokazali vezu između percipirane kvalitete sna i promjena energije te povećanog rizika od napadaja migrene.

Inače, neki simptomi napadaja migrene uključuju jaku bol na jednoj strani glave, kao i mučninu i osjetljivost na svjetlo. Napadi mogu trajati do 3 dana.

Valja spomenuti, da nije pronađena nikakva vezu između problema s raspoloženjem kao što su depresija ili razina anksioznosti i povećanog rizika od migrene.

Smatra se, da studija nudi bolji uvid u to kako se obrasci sna i energije mogu koristiti za predviđanje migrene i doprinos prevenciji. Praćenje ovih obrazaca može dati ljudima s poviješću migrene mogućnost poboljšanja samosvijesti i upravljanja svojim stanjem.

Izvor:
Neurology