Mediteranska prehrana povezana s manjim rizikom od kronične bubrežne bolesti


Mediteranska prehrana povezana s manjim rizikom od kronične bubrežne bolesti

Prema rezultatima istraživanja objavljenog u Clinical Journal of the American Society of Nephrology, izgleda da mediteranska prehrana može značajno smanjiti rizik od kronične bubrežne bolesti.

Naime, pokazalo se da su osobe koje su prakticirale mediteransku prehranu imale čak 50 posto manji rizik od razvoja kronične bubrežne bolesti.

Za mediteransku prehranu karakteristično je da je bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, mahunarkama i orašatim plodovima. Jednako tako, ona uključuje i konzumiranje ribe i peradi barem dva puta tjedno, te konzumiranje maslinovog ulja umjesto zasićenih masnih kiselina. Konzumiranje crvenog i procesiranog mesa, kao i slatkiša, je ograničeno.

Poznato je da mediteranska prehrana može pomoći u oporavku od metaboličkog sindroma, te smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara, periferne arterijske bolesti, dijabetesa i karcinoma.

U SAD-u od kronične bubrežne bolesti pati oko 20 milijuna ljudi, a rizik od bolesti raste s dobi. Također, sve više dokaza ukazuje da je loša prehrana povezana s bubrežnom bolešću. Početkom ove godine objavljena je studija koja je pokazala da visoko-proteinska dijeta može povećati rizik od bubrežne bolesti.

Izvor:
Clinical Journal of the American Society of Nephrology