Napredak u liječenju uznapredovalog raka jajnika


Napredak u liječenju uznapredovalog raka jajnika

Rezultati dviju studija ukazuju da eksperimentalno cjepivo protiv raka jajnika znano kao FANG cjepivo i lijek bevacizumab mogu usporiti napredovanje uznapredovalog karcinoma jajnika, najsmrtonosnijeg ginekološkog karcinoma.

Inače, ne postoji test za rano otkrivanje raka jajnika, a sam karcinom u početnoj fazi često ne uzrokuje nikakve simptome ili uzrokuje samo nespecifične simptome poput nadutosti i bolova u trbuhu, te se karcinom u većini žena dijagnosticira u već poodmaklom stadiju bolesti.

FANG cjepivo je personalizirano cjepivo koje predstavlja samo jedan od primjera različitih vrsta imunoterapija za raka jajnka, koje su trenutno u fazi kliničkog ispitivanja, a čiji je cilj stimuliranje imunosnog sustava za borbu protiv raka jajnika. Osim, stimulacije imunosnog sustava, cjepivo također blokira proteine koji pomažu karcinomu da izbjegne djelovanje imunosnog sustava.

Jednako tako, treba spomenuti da dosada nisu uočene nikakve značajnije nuspojave kod primjene navedenog cjepiva.

Što se pak tiče lijeka bevacizumaba, on se od nedavno koristi i za liječenje karcinoma jajnika koji su otporni na kemoterapeutike koji sadrže spojeve platine. Naime, pokazalo se da primjena bevacizumaba može pomoći u smanjivanju tumora. No, kod njegove primjene su uočene ozbiljnije nuspojave poput infekcije, upale zglobova i perforacije crijeva.

Izvor:
Society of Gynecologic Oncology annual meeting