Obećavajući rezultati terapije matičnim stanicama u liječenju senilne makularne degeneracije


Obećavajući rezultati terapije matičnim stanicama u liječenju senilne makularne degeneracije

Poznato je da je makularna degeneracija povezana sa starenjem vodeći uzrok gubitka vida kod starijih osoba. Sada, rezultati eksperimentalnog istraživanja provedenog na svinjama i štakorima ukazuju da bi terapija matičnim stanicama mogla pomoći u suzbijanju makularne degeneracije.

Smatra se da bi ovi rezultati mogli dovesti do prvih kliničkih ispitivanja na ljudima koja bi trebala utvrditi učinkovitost terapije matičnim stanicama u liječenju senilne makularne degeneracije.

Ukoliko bi rezultati istraživanja na ljudima bili pozitivni, to bi značilo da je nakon terapije došlo do poboljšanja vida u pacijenata sa senilnom makularnom degeneracijom.

U istraživanju su korištene ljudske krvne stanice, koje su u laboratoriju pretvorene u inducirane pluripotentne matične stanice (iPS stanice). Inače, to su stanice koje se mogu razviti u bilo koju vrstu stanice u tijelu.

U ovom slučaju, iPS stanice bile su programirane da postanu stanice pigmentnog epitela mrežnice (RPE) - tip stanice koja umire u ranoj fazi senilne makularne degeneracije, a koje su inače neophodne za vid.

Izvor:
Science Translational Medicine