Osobe koje jedu ribu izložene manjem riziku od senilne makularne degeneracije


Osobe koje jedu ribu izložene manjem riziku od senilne makularne degeneracije

Nova studija provedena na 2.520 odraslih osoba u dobi od 65 do 84 godine pokazala je da osobe koje jedu masnu ribu barem jednom tjedno imaju manji rizik od gubitka vida usljed senilne makularne degeneracije.

Ova studija podržava teoriju da se omega-3 masnim kiselinama koje se mogu naći u ribama kao što su losos i skuša može utjecati na razvoj i napredovanje senilne makularne degeneracije.

Senilna makularna degeneracije je vodeći uzrok sljepoće kod starijih osoba u razvijenom svijetu, a javlja se češće kod žena. Postoje dva oblika senilne makularne degeneracije - suhi i vlažni.

Suhi oblik senilne makularne degeneracije je češći, razvija se vrlo sporo, te uzrokuje postupni gubitak centralnog vida. Dok vlažni oblik senilne makularne degeneracije javlja se u oko 10 posto bolesnika sa senilnom makularnom degeneracijom, razvija se brzo i uzrokuje gubitak vida.

Ne postoji lijek za senilnu makularnu degeneraciju, ali pojedini tretmani mogu spriječiti ili odgoditi ozbiljniji gubitak vida.

Inače pokazalo se da određene visoke doze mješavine antioksidansa - vitamina C i E, beta-karotena i cinka - mogu usporiti napredovanje senilne makularne degeneracije u srednjoj fazi.

Izvor:
Reuters