Otkrivena veza između kronične opstruktivne plućne bolesti i crijevnog mikrobioma


Otkrivena veza između kronične opstruktivne plućne bolesti i crijevnog mikrobioma

Australski znanstvenici s Centenary Institute, University of Technology Sydney i University of Queensland, otkrili su da postoji veza između kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), često fatalne bolesti pluća i crijevnog mikrobioma. 

Inače, od ranije je poznato da mikrobiom pluća može doprinijeti razvoju KOPB-a.

Ovim istraživanjem znanstvenici su htjeli vidjeti je li crijevno okruženje na neki način uključeno i u razvoj KOPB-a. Pa se tako pokazalo da se uzorci stolice oboljelih od KOPB-a značajno razlikuju od uzoraka stolice zdravih osoba. Naime, u oboljelih od KOPB-a uočena je povišena razina bakterija Streptococcus i Lachnospiraceae u uzorcima stolice. Također, identificiran je jedinstveni potpis metabolita nastao kemijskim nusproizvodima metaboličkog procesa.

Rezultati su pokazali da se crijeva pacijenata s KOPB-om znatno razlikuju od crijeva zdravih osoba. Što ukazuje da bi se analiza stolice mogla koristiti za neinvazivno dijagnosticiranje i praćenje KOPB-a.

Smatra se da bi izmjenjeni mikrobiom crijeva oboljelih od KOPB-a mogao biti potencijalna meta za nove tretmane za liječenje KOPB-a.

Izvor:
Nature Communications