Otkriveno kako bakterijska upala pluća oštećuje srce


Otkriveno kako bakterijska upala pluća oštećuje srce

Poznato je da bakterijska upala pluća može povećati rizik od razvoja srčanih problema, a novo istraživanje koje su proveli američki znanstvenici s University of Texas Health Science Center iz San Antonia, pokazalo je i kako. Naime, pokazalo se da bakterije invadiraju, a zatim uništavaju srčane stanice, što povećava rizik od zatajivanja srca, aritmije i srčanog udara.

Istraživanje je provedeno na miševima i majmunima koji su imali upalu pluća uzrokovanu bakerijom Streptococcus pneumoniae. Pregledom miševa, ustanovljeno je da su bakterije zahvatile srce i uzrokovale mikrolezije, koje ukazuju na oštećenje srca. Jednako tako, otkrilo se da je pneumolizin, otrov kojeg stvaraju bakterije, odgovoran za smrt srčanih stanica.

Zatim su pregledani majmuni koji su liječeni antibioticima, a ipak su preminuli od upale pluća. Ustanovljene su mikrolezije na srcu, no ne i bakterije. Što je bio slučaj i kod uzoraka srca ljudi, koji su preminuli od upale pluća usprkos antibiotskoj terapiji.

Kada je antibiotska terapija primjenjena kod miševa, zabilježeni su isti rezultati kao i kod majmuna i ljudi.

Smatra se da antibiotici prilikom uništenja bakterija uzrokuju otpuštanje otrova pneumolizina, koji oštećuje srčane stanice. No, postoji vrsta antibiotika znana kao bakteriostatici, koja ometa funkcioniranje bakterijske stanice i oštećuje mogućnost bakterija da se umnožavaju, te bi se možda mogli primjeniti u liječenju upale pluća.

Izvor:
PLOS Pathogens