Čimbenici rizika za upalu pluća


Čimbenici rizika za upalu pluća

Čimbenici koji povećavaju rizik od upale pluća su:

  • Dob - Izloženi ste povećanom riziku od upale pluća ako imate 65 godina ili više, naročito ako imate druge bolesti koje vas čine podložnijim obolijevanju od upale pluća. Vrlo mala djeca čiji imunološki sustav nije u potpunosti razvijen također su izložena povećanom riziku od upale pluća.
  • Određene bolesti - U te bolesti spadaju bolesti oslabljenog imuniteta kao što su HIV/AIDS i kronične bolesti kao što su kardiovaskularna bolest, efizem i druge bolesti pluća te šećerna bolest (dijabetes). Izloženi ste povećanom riziku i ako vam je imunološki sustav oslabljen uslijed kemoterapije ili dugotrajnog liječenja lijekovima koji oslabljuju imunološki sustav.
  • Pušenje i pretjerano uživanje alkohola - Milijuni mikroskopskih dlačica (cilia) prekrivaju površinu stanica kojima su obložene bronhiji. Dlačice se pokreću i na taj način dišne putove čiste od normalnog sekreta. No nadražujuće tvari kao što je dim duhana, paraliziraju cilije te dolazi do nakupljanja sekreta. Ukoliko ti sekreti sadržavaju bakterije može se razviti i upala pluća. Alkohol negativno utječe na ždrijelni refleks kao i na bijela krvna zrnca koja se bore protiv zaraze.
  • Hospitalizacija u jedinici intenzivne skrbi - Upala pluća dobivena u bolnici obično je teža nego druge vrste upale pluća. Osobe koje moraju biti priključene na mehaničku ventilaciju naročito su izložene riziku budući da cijev za disanje zaobilazi normalne obrambene mehanizme gornjeg dišnog sustava, sprječava kašljanje, može omogućiti vraćanje želučanog sadržaja u jednjak od kuda može biti udahnut (aspiriran), a u njoj se mogu skrivati i bakterije te drugi štetni organizmi.
  • Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) i upotreba kortikosteroida za inhaliranje duže od 24 tjedna - Istraživanja su pokazala da to uvelike povećava rizik od pojave upale pluća i to obično teškog oblika.
  • Izlaganje nekim kemikalijama ili zagađivačima - Ako se bavite poljoprivredom, građevinskim radovima ili rukujete s nekim industrijskim kemikalijama ili radite s životinjama, izloženi ste povećanom riziku od nekih neuobičajenih vrsta upale pluća. Izloženost zagađenom zraku ili otrovnim parama može također pridonijeti upali pluća jer je otežano čišćenje pluća.
  • Kirurški zahvat ili traumatske povrede - Osobe koje su bile operirane ili koje su imobilizirane zbog povrede izložene su povećanom riziku od upale pluća jer kirurški zahvat ili teška povreda otežavaju kašljanje kojim se čiste pluća. Isto tako, kad ležimo na leđima u plućima se nakuplja sluz, a to je pogodna podloga za razvoj bakterija.

Zadnja izmjena: 25.08.2019.