Vrste upala pluća


Vrste upala pluća

Upala pluća iz opće populacije

Odnosi se na upalu pluća koju možete dobiti za vrijeme uobičajenih dnevnih aktivnosti – na primjer u školi ili na poslu. Najčešći uzročnik je bakterija Streptococcus pneumoniae - u 85 posto slučajeva. Drugi, rjeđi uzročnik je Mycoplasma pneumoniae koja uglavnom uzrokuje blaže znakove i simptome upale pluća. Mycoplasma pneumoniae može biti uzročnik takozvane hodajuće upale pluća koja nije toliko teška da bi vas prikovala za krevet. Ostali uzročnici upale pluća iz opće populacije su: Haemophilus influenzae, Staphylococus aureus, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Legionella pneumophila i dr.

Haemophilus influenzae je češće uzročnik upale pluća kod osoba starije životne dobi, dok Mycoplasma pneumoniae i Klebsiella pneumoniae uzokuju češće upale pluća kod mlađih osoba.

Bolnička upala pluća (nozokomijalna infekcija)

Nakon hospitalizacije izloženi ste većem riziku od upale pluća, naročito ako se nalazite na mehaničkoj ventilaciji u jedinici intenzivne skrbi ili ako vam je imunološki sustav oslabljen. Bolnička upala pluća može biti izuzetno opasna, posebice za starije osobe, malu djecu i osobe s kroničnom opstruktivnom plućnom bolešću (KOPB) ili HIV-om/AIDS-om.

Upala pluća stečena u bolnici nastaje 48 sati nakon prijema u bolnicu. U tu kategoriju spada post-operativna upala pluća - najčešća u osoba starijih od 70 godina koje su imale kirurški zahvat na trbušnoj šupljini ili prsištu – i upala pluća stečena u zdravstvenim ustanovama, npr. jedinicama za kronične bolesti, u centrima gdje se lijekovi daju intravenozno i jedinicama za dijalizu bubrega.

Predispoziciju za ovu vrstu upale pluća predstavlja gastroezofagealna refluksna bolest (GERB). Kod GERB-a dio sadržaja iz želuca vraća se u gornji dio jednjaka. Iz jednjaka, gastroezofagealni sadržaj može udisajem dospjeti u dušnik i preko njega u donje dišne putove. Čak i male količine gastroezofagealnog refluksa mogu kod hospitaliziranih bolesnika uzrokovati upalu pluća.

Najčešći uzročnici bolničke upale pluća su: Escherichia, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella sporogenes i Staphylococus aureus/MRSA.

Aspiracijska upala pluća

Do ove upale pluća dolazi ako udisanjem u pluća dospiju strane tvari – najčešće u pluća može ući sadržaj želuca nakon povraćanja. To se najčešće događa kad zbog ozljede mozga ili drugih stanja izostane normalan refleks ždrijela.

Još jedan uzrok aspiracijske upale pluća je preveliko konzumiranje alkohola. Do udisanja dolazi kad pijana osoba izgubi svijest, a zatim povrati zbog utjecaja alkohola na želudac. Kad je osoba bez svijesti, može udahnuti tekući sadržaj u pluća, a također i krutu hranu iz želuca pa može doći do aspiracijske upale pluća.

Otežano gutanje, koje uzrokuju bolesti kao što su amiotrofična latelarna skleroza (ALS), Parkinsonova bolest i srčani ili moždani udar također mogu uzrokovati aspiracijsku upalu pluća.

Upala pluća uz oslabljenu imunost 

Ova se upala pluća javlja u osoba s oslabljenim imunološkim sustavom. Organizmi koji nisu štetni za zdrave osobe mogu biti opasne za osobe sa AIDS-om, zloćudnim bolestima i drugim stanjima koja oštećuju imunološki sustav kao i kod osoba kojima su presađeni organi. Lijekovi koji oslabljuju imunološki sustav kao što su kortikosteroidi ili kemoterapija također vas izlažu riziku od upale pluća uz oslabljenu imunost.

Upale pluća uzrokovane drugim patogenima

Epidemije izazvane virusom H5N1 (ptičja gripa) i teški akutni respiratorni sindrom (SARS) uzrokovale su teške, katkada i smrtonosne plućne infekcije čak i kod zdravih osoba. U rijetkim slučajevima, antraks, kuga i tularemija mogu također uzrokovati upalu pluća. Neke vrste gljivica, ako se udahnu, mogu također uzrokovati upalu pluća. Tuberkuloza pluća može također uzrokovati upalu pluća.

Zadnja izmjena: 25.08.2019.