Liječenje upale pluća


Liječenje upale pluća

Liječenje upale pluća (pneumonoje) ovisi o težini simptoma i vrsti upale pluća od koje bolujete.

Bakterijska se upala pluća uglavnom liječi antibioticama. Mada se nakon početka terapije možete početi osjećati bolje, svakako uzmite cijelu terapiju antibiotika. Ako prerano prekinete uzimati lijekove, upala pluća se može vratiti. To može pomoći u stvaranju sojeva bakterija koje su otporne na antibiotike.

U liječenju većine virusnih upala pluća, antibiotici nisu učinkoviti. Mada se neke virusne upale pluća mogu liječiti antivirusnim lijekovima, preporučeno liječenje je uglavnom odmor i konzumiranje tekućine u većim količinama.

Mikoplazma (Mycoplasma pneumonias) se liječi antibioticima. Međutim, niti uz antibiotike oporavak nije brz. U nekim slučajevima, dugo nakon nestanka zaraze prisutan je umor. Mnogi slučajevi zaraze mikoplazmom ne bude dijagnosticirani te prođu bez liječenja. Znakovi i simptomi slični su onima teške prehlade pa neke osobe niti ne potraže liječničku pomoć. Simptomi obično nestanu sami od sebe.

Ako je upala pluća uzrokovana gljivicama, najvjerojatnije će liječenje biti antimikoticima.

Osim gore navedenih lijekova, liječnik vam može preporučiti bezreceptne lijekove za snižavanje temperature, ublažavanje bolova i smirivanje kašlja povezanog s upalom pluća. Kašalj se ne treba potpuno ublažavati jer kašljanje čisti pluća. Ako morate uzimati sredstva za ublažavanje kašlja, uzmite najnižu dozu koja će vam pomoći da se odmorite od kašlja.

Ukoliko imate tešku upalu pluća, biti ćete hospitalizirani i liječeni intravenoznim antibioticima te prema potrebi, priključeni na kisik. Ako vam nije potreban kisik, jednako brzo se možete oporaviti kod kuće uz oralne antibiotike, naročito ako vam je dostupna profesionalna liječnička pomoć. Ponekad je dovoljan boravak u bolnici od tri ili četiri dana uz terapiju intravenoznim antibioticima, a onda se liječenje može nastaviti kod kuće s oralnim antibioticima.

Nakon početne dijagnoze i liječenja, liječnik će predvidjeti kontrolno rendgensko snimanje pluća i pregled. Do tog vremena zaraza bi trebala biti izliječena, ali bi vas vaš liječnik svakako trebao pregledat, čak i ako se osjećate bolje. Liječničke kontrole i kontrolno snimanje pluća naročito su važni kod pušaća.

Ako se ne osjećate bolje, kontrolni liječnički pregled je nužan kako bi liječnik utvrdio djeluje li terapija koju vam je propisao i jesu li potrebne još neke pretrage u vezi vaše bolesti.

Zadnja izmjena: 25.08.2019.