Plijesan predstavlja veliku prijetnju za oboljele od KOPB-a


Plijesan predstavlja veliku prijetnju za oboljele od KOPB-a

Izloženost plijesni u kući i izvan nje može pogoršati zaduhu i druge simptome kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), ukazuje novo istraživanje. Naime, pacijenti s KOPB-om imali su znatno više egzacerbacija svoje bolesti koje su zahtijevale posjet liječniku ukoliko su bile izlože plijesni Aspergillus.

Također, pokazalo se da su ljudi koji su usisavali svoj dom više od jednom tjedno imali su četiri puta veću vjerojatnost da će posjetiti liječnika zbog pogoršanja simptoma KOPB-a. Valja spomenuti, da prilikom usisavanja plijesni, njihove spore mogu proći kroz filter i doći u zrak.

Prema mišljenju stručnjaka, oboljeli od KOPB-a trebaju poduzeti korake za smanjenje izloženosti plijesni.

Otvaranje prozora tijekom i nakon usisavanja, može pomoći. Jednako tako, pravilno održavanje usisavača, također može smanjiti izloženost plijesni. Ukoliko imate goste, uvijek ih zamolite da skinu cipele prije nego što uđu u vaš dom kako ne bi s njima unijeli plijesan. Drugi potencijalni izvori plijesni kod kuće su kućni ljubimci, ovlaživači zraka, tepisi ili sušenje odjeće u zatvorenom.

Također, treba spomenuti da izloženost Aspergillusu može isto tako dovesti do razvoja kronične plućne aspergiloze (CPA), ozbiljne, ali rijetke plućne bolesti.

Izvor:
Pulmonology