Prehrana bogata vlaknima može poboljšati plućnu funkciju


Prehrana bogata vlaknima može poboljšati plućnu funkciju

Prema rezultatima istraživanja provedenog u SAD-u na gotovo 2.000 ispitanika u dobi od 40 do 79 godina, izgleda da konzumiranje namirnica koje su bogate vlaknima može smanjiti rizik od razvoja plućne bolesti.

Naime, pokazalo se da je 68 posto ispitanika koji su imali veći unos namirnica bogatih vlaknima (oko 18 grama ili više dnevno), imalo normalnu plućnu funkciju u odnosu na 50 posto ispitanika koji su imali slab unos namirnica bogatih vlaknima.

Jednako tako, pokazalo se da je samo 15 posto ispitanika s visokim unosom vlakana imalo ograničenje protoka u dišnim putevima, naspram 30 posto njih s slabim unosom vlakana.

Također, treba istaknuti da su ispitanici koji su imali veliki unos namirnica bogatih vlaknima bili uspješniji na dva vrlo važna testa plućne funkcije. Naime, imali su veći kapacitet pluća i mogli su izdahnuti više zraka u jednoj sekundi.

Smatra se da ukoliko ovi rezultati budu potvrđeni u budućim istraživanjima, prakticiranje prehrane bogate vlaknima moglo bi biti jednostavan i siguran način sprječavanja plućne bolesti.

Inače, neka prethodna istraživanja su pokazala da prehrana bogata vlaknima može smanjiti rizik od srčane bolesti i dijabetesa, obzirom da vlakna smanjuju razinu upale u tijelu.

Izvor:
Annals of the American Thoracic Society