Preuranjena menopauza povećava rizik od ranije smrti


Preuranjena menopauza  povećava rizik od ranije smrti

Žene koje uđu u menopauzu prije 40. godine imaju veću vjerojatnost da će umrijeti mlade, no mogu smanjiti rizik hormonskom terapijom, pokazalo je novo istraživanje. Ova studija naglašava važnost redovitih liječničkih pregleda i odgovarajuće primjene hormonske terapije kod ovih žena.

Većina žena doživi menopauzu između 45. i 55. godine. Međutim, oko 1% žena prolazi kroz menopauzu prije 40. godine, poznatu kao preuranjena menopauza ili preuranjena insuficijencija jajnika (POI), te su izložene većem riziku od dugotrajnih zdravstvenih problema kao što je srčana bolest. Uzrok je uglavnom nepoznat, no može se javiti spontano ili je uzrokovana nekim medicinskim tretmanima poput kemoterapije ili kirurškim uklanjanjem jajnika. Hormonska nadomjesna terapija (HNL) je najčešći tretman, ali većina žena s preuranjenom menopauzom ne uzima te lijekove u skladu s preporukama.

Novo istraživanje pokazalo je da žene sa spontanom preuranjenom insuficijencijom jajnika imaju dva puta veću vjerojatnost da će umrijeti od bilo kojeg uzroka ili od bolesti srca i više od četiri puta veću vjerojatnost da će umrijeti od raka. Međutim, rizik od svih uzroka i smrtnosti od raka prepolovljen je kod žena koje su koristile hormonsku nadomjesnu terapiju dulje od šest mjeseci. Žene s preuranjenom menopauzom zbog operacije nisu imale dodatni rizik od smrti.

Smatra se, da posebnu pozornost treba obratiti na zdravlje žena sa spontanom preuranjenom insuficijencijom jajnika kako bi se smanjila prekomjerna smrtnost.

Izvor:
European Society of Endocrinology