Promjene u prehrani mogu biti uspješne u liječenju sindroma iritabilnog crijeva


Promjene u prehrani mogu biti uspješne u liječenju sindroma iritabilnog crijeva

Nova studija pokazala je da bi odgovarajuća prehrana mogla biti najbolji lijek za ublažavanje bolnih simptoma sindroma iritabilnog crijeva. U studiji su dva različita plana prehrane nadmašila standardne lijekove u liječenju iscrpljujućih simptoma ove gastrointestinalne bolesti.

Jedna dijeta bila je siromašna FODMAP-ovima, skupinom šećera i ugljikohidrata koji se nalaze u mliječnim proizvodima, pšenici i određenom voću i povrću, dok je druga bila režim niskog unosa ugljikohidrata s visokim udjelom vlakana, ali niskim udjelom svih ostalih ugljikohidrata.

Smatra se, da ovi rezultati upućuju na to da pacijenti prvo trebaju pokušati s promjenama u prehrani prije nego prijeđu na lijekove za ublažavanje tegoba.

Sindrom iritabilnog crijeva  je jedno od najčešćih i najtvrdokornijih stanja koje liječe gastroenterolozi. Pogađa otprilike 6 posto Amerikanaca, pri čemu se ženama dijagnosticira češće nego muškarcima. Njegove simptome poput bolova u trbuhu, nadutosti, proljeva i zatvora teško je ignorirati. Liječenje često uključuje promjene u prehrani ili uzimanje lijekova koji mogu uključivati laksative i lijekove protiv proljeva; određene antidepresive; i druge lijekove kao što su linaklotid i lubiproston.

Prema mišljenju stručnjaka, rezultati potvrđuju da promjene u prehrani mogu biti važna opcija za liječenje sindroma iritabilnog crijeva.

Izvor:
Lancet Gastroenterology and Hepatology