Liječenje sindroma iritabilnog crijeva


Liječenje sindroma iritabilnog crijeva

Liječenje je potporno i palijativno. Od nesagledive je važnosti liječnikovo suosjećajno razumijevanje i vođenje bolesnika. Liječnik mora objasniti prirodu stanja koje je dovelo do simptoma i uvjerljivo bolesniku pokazati da nema organsku bolest.

Dijetalne preporuke obično olakšavaju simptome; ograničenje masti i/ili izbjegavanje hrane koja pojačano nadima, mogu biti od koristi u bolesnika s boli i proljevima, dok se za bolesnike koji imaju zatvor preporuča dijeta s dosta tekućine i razgradnih ostataka.

Medikamentno je liječenje individualno i prvenstveno se odnosi na dominatni simptom u bolesnika. Bolesnici s bolovima u trbuhu i zatvorom mogu imati koristi od spazmolitika i tegaseroda. U bolesnika sa zatvorom upotreba laksativa mora biti strogo ograničena.

U bolesnika u kojih dominira slika proljeva propisuju se sintetski opioidi koji imaju malu opasnost od razvoja ovisnosti, loperamid, i male doze tricikličkog antidepresiva amitriptilina. Triciklički antidepresivi i trankvilizatori rabe se u kraćem vremenskom roku u liječenju nemira i depresije.

Zadnja izmjena: 23.05.2023.