Rano uvođenje jaja i kikirikija u dječju prehranu smanjuje rizik od razvoja alergije na njih


Rano uvođenje jaja i kikirikija u dječju prehranu smanjuje rizik od razvoja alergije na njih

Analiza 146 studija pokazala je da rano uvođenje jaja i kikirikija u dječju prehranu može kod djece smanjiti rizik od razvoja alergije na hranu. Naime, djeca koja su počela jesti jaja u dobi od 4 do 6 mjeseci starosti, imala su manji rizik od razvoja alergije na jaja. Isti učinak uočen je i kod ranijeg uvođenja kikirikija u prehranu. Djeca koja su počela jesti kikiriki u dobi od 4 do 11 mjeseci starosti imala su manji rizik od alergije na kikiriki nego djeca koja su u kasnije počela jesti kikiriki.

Što se pak tiče ranijeg uvođenja ribe u dječju prehranu i smanjenja rizika od alergije na nju, tu nije uočen isti pozitivan učinak na smanjenje rizika od alergije kao i kod ranijeg uvođenja jaja i kikirikija u dječju prehranu.

Kada je u pitanju gluten, uočeno je da vrijeme njegova uvođenja u dječju prehranu ne utječe na vjerojatnost razvoja celijakije, imunološkog poremećaja koji uzrokuje oštećenje sluznice tankog crijeva.

Smatra se da odgađanje uvođenja jaja i kikirikija u dječju prehranu može biti povezano s određenim stupnjem potencijalne opasnosti te da su postojeće smjernice koje odgađaju uvođenje potencijalnih alergena u prehranu zastarjele.

Izvor:
JAMA