Redovita uporaba dezificijensa povezana s KOPB-om


Redovita uporaba dezificijensa povezana s KOPB-om

Izgleda da je redovita uporaba dezificijensa poput izbjeljivača povezana s većim rizikom od bolesti pluća, ukazuje nova studija. Smatra se da je tjedna izloženost određenim sredstvima za dezinfekciju dovoljna za povećanje rizika od razvoja kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) za gotovo jednu trećinu.

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) uključuje progresivne bolesti pluća kao što su emfizem i kronični bronhitis. U oboljelih od KOPB-a dišni putevi su suženi. Inače, KOPB je bolest koja postupno napreduje. Oboljeli od KOPB-a često imaju problema s disanjem i kašljem s obilnom sluzi.

KOPB je složena bolest i poznato je da je vjerojatnost razvoja KOPB-a veća ako ste pušili i još k tome pušili dulji vremenski period. Drugi čimbenici koji iritiraju dišne putove poput onečišćenja zraka također mogu dodatno pogoršati simptome kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB).

Valja istaknuti da su neke prethodne studije povezale izloženost dezinficijensima s problemima disanja, uključujući astmu, kod zdravstvenih radnika.

Izvor:
European Respiratory Society International Congress 2017