Što ga ranije otkrijemo, možemo bolje sačuvati vid


Što ga ranije otkrijemo, možemo bolje sačuvati vid

Cilj obilježavanja Svjetskog tjedna borbe protiv glaukoma (08. do 14.03. 2020.) jest širenje znanja i svijesti o glaukomu s naglaskom na pravovremeno otkrivanje, prevenciju razvoja te smanjenje broja slabovidnih i slijepih osoba kao posljedica glaukomske bolesti.  

Referentni centar za glaukom Ministarstva zdravstva RH i Glaukomska sekcija Hrvatskog oftalmološkog i optometrijskog društva aktivno će poduprijeti obilježavanje ove manifestacije i sudjelovati u realizaciji raznih aktivnosti diljem Hrvatske.

Glaukom je drugi uzrok sljepoće u svijetu, a prvi uzrok nepovratnog gubitka vida. U svijetu je više od 5 milijuna ljudi oslijepilo zbog glaukoma. Procjenjuje se da će taj broj narasti na preko 11 milijuna.

Glaukom se zbog nedostatka simptoma i spore progresije naziva i "kradljivcem vida". U razvijenim zemljama čak 50% bolesnika ne zna da boluje od glaukoma, dok se taj broj u nerazvijenim zemljama kreće oko 90%. Pravodobnim otkrivanjem bolesti oštećenje vida se može spriječiti.

"Glaukom nema svoje tipične simptome, posebno onaj najčešći oblik, a to je glaukom otvorenog kuta. Visoki očni tlak je glavni rizik faktora za nastanak glaukoma i jedini faktor na kojeg mi možemo utjecati terapijskim mogućnostima za snižavanje očnog tlaka. Glavni cilj liječenja je sačuvati vidno polje što znači ne dozvoliti progresiju i daljnje propadanje vidnoga polja", objasnila je prof. dr. sc. Mia Zorić Geber, voditeljica Referentnog centra za glaukom Ministarstva zdravstva RH.

"Poruka građanima je da se odazovu javno-zdravstvenima akcijama mjerenja očnoga tlaka. Također da redovito obavljaju oftalmološke preglede u oftalmološkima ambulantama, gdje će se pored vidne oštrine izmjeriti intraokularni tlak, pregledati očna pozadina, odnosno vidni živac i napraviti pregled vidnog polja. To je osobito važno za stariju populaciju", rekla je prof. dr. sc. Zorić Geber. 

Izvor:
Referentni centar za glaukom Ministarstva zdravstva RH