Ultraprerađena hrana povezana s većim rizikom od glaukoma


Ultraprerađena hrana povezana s većim rizikom od glaukoma

Glaukom je vodeći uzrok cjeloživotne sljepoće na globalnoj razini, definiran postupnim gubitkom ganglijskih stanica retine. Povišeni intraokularni tlak, starija dob i obiteljska anamneza povećavaju rizik od glaukoma. Međutim, promjenjive okolišne varijable poput prehrane, tjelovježbe i načina života sve se više povezuju s njegovim razvojem.

Nova studija je pokazala da su osobe koje su imale najveći unos ultraprerađene hrane (više od četiri porcije dnevno) imale veći rizik od glaukoma (HR, 1,8) u usporedbi s onima s najmanjim unosom ultraprerađene hrane (do jedne porcije dnevno). Što se tiče tipa ultraprerađene hrane, slatkiši su pokazali značajno visok rizik od pojave glaukoma.

Visoki unos ultraprerađene hrane može uzrokovati povišenu razinu glukoze u krvi, oksidativni stres i upalu, a slatkiši tome najviše pridonose. Ova prerađena jela imaju smanjenu nutritivnu gustoću i veći glikemijski učinak, što može dovesti do oksidativnog stresa i upale. Izloženost retine retinalnim vrstama kisika (ROS) povećava upalu i rizik od glaukoma. Visoki unos ultraprerađene hrane također može uzrokovati debljanje, endotelnu disfunkciju, povišenu razinu glukoze u krvi, oksidativni stres i upalu. Odnos između unosa ultraprerađene hrane i upale niskog stupnja nije u potpunosti shvaćen; međutim, to je vjerojatno zbog njihovog snažnog proupalnog djelovanja. Ultraprerađena hrana ima štetan utjecaj na prehranu budući da sadrže velike količine dodanih šećera, transmasti i soli, što dovodi do istiskivanja hranjivih tvari kada se zamijene zdravim alternativama poput voća i povrća.

Izvor:
Nutrients