Glaukom - ozbiljna kronična bolest oka


Glaukom - ozbiljna kronična bolest oka

S obzirom na to da je glaukom drugi vodeći uzrok sljepoće u svijetu, porazgovarali smo o njemu s našom poznatom oftalmologicom prim. dr. sc. Sonjom Jandroković, dr. med., iz KBC-a Zagreb.

Što je glaukom?

Glaukom je skupina bolesti povezanih s oštećenjem vidnog živca. Uzroci oštećenja su različiti, ali jedan od najvažnijih i najčešće spominjanih je povišen očni tlak. Često se izjednačava glaukom i povišen očni tlak. Međutim, očni tlak je jedan od čimbenika rizika za razvoj glaukoma. Postoje glaukomi kod kojih nije povišen očni tlak, odnosno tlak koji nije iznad uobičajenih vrijednosti. Glaukomsko oštećenje vidnog živca dovodi do oštećenja u vidnom polju. Ako se bolest ne prepozna i ne liječi na vrijeme, ta oštećenja se povećavaju i mogu dovesti do sljepoće. 

Glaukom je jedan od vodećih uzroka sljepoće u svijetu. To je razlog zašto je glaukom izdvojen kao subspecijalizacija u okviru oftalmologije.

Što je optički živac?

Optički (vidni, očni) živac je živac koji provodi vidne impulse koje zaprimaju fotoreceptori u oku, kroz vidni put u mozak. Svi vidni signali putuju vidnim živcem na obradu u moždane centre za vid. Fotoreceptori su specijalne stanice koje primaju vidnu informaciju. Vrlo zamršenim putem se ta informacija obrađuje i nježnim nitima dovodi do stražnjeg dijela oka gdje se to mnoštvo sićušnih niti spaja u vidni živac. Mjesto gdje se spajaju niti i formiraju vidni živac se zove glava vidnog živca. Svako oštećenje tih nježnih niti se prikazuje kao oštećenje u vidnom polju. Što je više niti nastradalo, to su oštećena veća i prikazuju se kao područja koja se ne zamjećuju. Drugim riječima to su slijepa polja, skotomi. Povezivanjem skotoma nastaju sve veći i veći ispadi. Ako se bolest ne liječi , ili je očni tlak jako visok, nastaju vrlo opsežni lučni skotomi i na kraju ostaje samo malo centralnog vida. S obzirom na to da oštećenja prvo nastaju na periferiji, vrlo često pacijent i ne primijeti te prve promjene. Osnovna pretraga u glaukomu je pregled vidnog polja. 

Koliko je čest glaukom? 

Učestalost glaukoma je 3.5% u populaciji. Procjenjuje se da će 2040. 112 milijuna ljudi imati glaukom. 

Tko može oboljeti od glaukoma?

Poznati su čimbenici rizika za glaukom. Vjerojatnost da će netko oboljeti od glaukoma se procjenjuje ovisno o čimbenicima rizika. Svakako je bitno naglasiti da je veći rizik za srodnike osoba s glaukomom. Pozitivna obiteljska anamneza je jedan od razloga za redovite kontrole. Starija životna dob nosi rizik. Preko četrdesete, svaka godina života nosi dodatni rizik. U našim krajevima je vrlo čest jedan sindrom koji se zove eksfolijativni sindrom. Radi se o progresivnoj mikrofibrilopatiji kod koje dolazi do nakupljanja i taloženja vrlo sitnog izvanstaničnog materijala. Taj sindrom je jedan od rizičnih faktora za razvoj glaukoma. Kratkovidnost je povezana s glaukomom jer su strukture oka stanjenje uslijed istezanja očne jabučice. Takve strukture su osjetljivije na promjene u cirkulaciji i u očnom tlaku. Sve bolesti koje utječu na cirkulaciju u smislu smanjenja protoka i oksigenacije, nepovoljno utječu na vidni živac koji sklon glaukomu. Dakle, bolest je multifaktorijalna.

Koji tipovi glaukoma postoje?

Glaukom je vrlo teško jednostavno podijeliti, ali važno je istaknuti nekoliko podjela. Prema uzroku, glaukom dijelimo na primarni i sekundarni. Primarni glaukom nastaje uslijed disregulacije u samom oku, a sekundarni nastaje kao posljedica disregulacije u oku a radi različitih uzroka. U oku postoji očna vodica koja je odgovorna za očni tlak. Ona se stvara u oku i  odvodi iz oka kroz vrlo razvije sustav kanalića u očnom kutu. Ako su kanalići koji odvode očnu vodicu slabije propusni, dolazi do zadržavanja prevelike količine očne vodice i to dovodi do povišenja očnog tlaka. Kod primarnog, običnog (simplex) glaukoma uzrok je u samim kanalićima. Kod sekundarnog glaukoma različite bolesti, lijekovi, dugotrajna liječenja oka ili ozljede dovode do promjena u kanalićima i na kraju dovode do povišenja očnog tlaka. Oko je jako fini mali zatvoreni sustav. Glaukom možemo podijeliti na glaukom otvorenog kuta ili glaukom zatvorenog kuta. Kod otvorenog kuta, očna vodica bez prepreke dolazi do te mreže kanalića i tamo se filtrira. Kod zatvorenog kuta, neka mehanička prepreka zatvara kut i očna vodica ne može doći do kuta i zato se ne može otpustiti u tu mrežu kanalića. Kod takvih glaukoma često su nagla i vrlo visoka povišenja očnog tlaka.

Glaukom možemo podijeliti i po dobi kada je nastao. Uslijed slabije razvijenih očnih struktura nastaje glaukom kod malih beba. Također se može razviti kod djece, mladih i naravno odraslih. Svaka dob ima svoje specifičnosti.    

Pogađa li glaukom oba oka?

Primarni glaukom vrlo često pogađa oba oka. Međutim kod ovih agresivnijih oblika glaukoma, glaukom često pogađa prvo jedno, a nakon nekog vremena i drugo oko. To je dobro jer kod takvih oblika glaukoma nastaju velika oštećenja u relativno kratkom razdoblju, pa veliko oštećenje nastupi u bolesnom oku i započne se liječenje te daje šansu drugom oku. 

Kada trebamo posumnjati na glaukom?

Važno je znati što je glaukom. Zato je bitno informirati ljude o glaukomu. Glaukom je bolest koja nastupa podmuklo bez znakova. Ako netko od prvih srodnika ima glaukom, potrebno je ići na kontrole. Nakon četrdesete je dobro povremeno provjeriti očni tlak i pregledati vidni živac. Teško se primjećuju oštećenja vidnog polja jer nastupaju uglavnom vrlo postupno i periferno. Vid je u tom dijelu vidnog polja zamućen. Očni tlak se povremeno osjeti u vidu pritiska u očnim jabučicama. Visoke vrijednosti očnog tlaka zamute vid, izazivaju jaku bol u predjelu očiju, glavobolju, ponekad povraćanje i mučninu. Ako se glavobolje pojave nakon četrdesete, a do tada osoba nije imala glavobolje, valja otići na oftalmološki pregled. No tada su glavobolje vrlo često praćene zamućenjem vida odnosno haloima oko izvora svjetla. 

Koje su komplikacije glaukoma?

Najvažnija komplikacija glaukoma je nepovratno oštećenje vida. Ono što je izgubljeno, ne možemo vratiti liječenjem. Liječenje nastojimo bolest zaustaviti ili barem značajno usporiti. Na žalost u jednom broju slučajeva, bolest napreduje do sljepoće

Kako se liječi glaukom?

Danas postoje različiti načini liječenja glaukoma. Gotovo uvijek počinjemo liječenje kapima. Danas imamo jako puno različitih i učinkovitih skupina antiglaukomskih lijekova. Za svakog pacijenta određujemo njegov individualizirani plan liječenja koji svaki put na kontrolama preispitujemo dijagnostičkom pretragama. Liječenje se podešava  tijekom vremena. Kapanje je velik izazov za pacijenta, ali to je vrlo efikasna metoda za sprječavanje razvoja bolesti i posljedica glaukoma. Ponekad kapi uzrokuju lokalno probleme, ali kako sam već rekla, imamo jako puno opcija i mijenjamo terapiju dok ne nađemo najbolju. Ako nismo zadovoljni medikamentoznim liječenjem, tada se može odrediti odgovarajući operativni zahvat. Važno je naglasiti da u glaukomu operacija uglavnom nije prvi odabir liječenja. Međutim, usprkos činjenici da glaukomska operacija zahtjeva dosta inkomodacije pacijenta, vrlo su učinkovite. Naime dosta dugo traje priprema oka za operaciju te, razdoblje nakon operacije traje dosta dugo. Danas se medicina razvija i metode su sve bolje i pristupačnije. 

Postoje i laserski zahvati, ali i njih se planira prema određenoj vrsti glaukoma i statusu oka.

Može li se glaukom spriječiti?

Razvoj glaukoma sprječavamo snižavanjem očnog tlaka. Jako je važno na vrijeme prepoznati glaukom jer su danas metode liječenja značajno uznapredovale i doista imamo sve manje loših ishoda. Međutim glaukom je bolest i drugih čimbenika rizika. Razvojem medicine i znanosti u procesu smo upoznavanja i tih čimbenika o kojima do sada nismo imali dovoljno spoznaja.

Što mogu očekivati ako imam glaukom?

U svakom slučaju se život pacijenta s glaukomom mijenja. Svakodnevno kapanje  i redovite kontrole su ključ za dobar i kontroliran tijek bolesti.  Iznimno je važa dostupnost liječnika i lijekova. Svakako je dobro u svakodnevni život uvesti redovitu tjelesnu aktivnost, šetnje. Dokazano je da tjelesna aktivnost dobro utječe na stanje vidnog živca. 

Koji novi postupci bi u budućnosti mogli pomoći u liječenju glaukoma?

U budućnosti očekujemo lijekove koji će djelovati na protekciju, zaštitu vidnog živca, a nadamo se i još razvijenijim liječenjima koja bi omogućila i regeneraciju, oporavak vidnog živca. Do tada se radujemo svakoj novoj spoznaji, unapređenju lijekova, operativnih metoda i laserskih tehnika. 

 

Razgovor vodio:
Mr. sc. Dean Delić, dr. med. 

Zadnja izmjena: 22.03.2023.