Home / Centri A-Z / Glaukom

Glaukom

  • Forum
  • FAQ
  • Kviz
  • Dijagnostički test
Glaukom

Što je glaukom?

Glaukom nije samo još jedna bolest oka već skup bolesti oka koje dovode do oštećenja vidnog živca i na kraju do gubitka vida. Oštećenje vidnog živca najčešće, ali ne uvijek, uzrokuje povećan očni tlak.

Glaukom je drugi najvažniji uzrok sljepoće. Glaukom nazivaju i tihim kradljivcem vida jer vid oštećuje postepeno pa se može desiti da nećete opaziti gubitak vida sve dok bolest ne bude u uznapredovalom stadiju.  Ovaj najčešći tip glaukoma, primarni glaukom otvorenog kuta, nema zamjetne znakove i simptome osim postepenog gubitka vida.

Rana dijagnoza i liječenje mogu smanjiti ili spriječiti oštećenje vidnog živca i ograničiti gubitak vida koji je povezan s glaukomom. Stoga je važno redovito kontrolirati vid i mjerit očni tlak kod oftalmologa.

Povezano sa glaukomom

Glaukom je jedan od vodećih uzroka gubitka vida širom svijeta. Glaukom je obično, ali ne uvijek povezan s povišenim očnim tlakom. Povišeni očni tlak (>21 mm Hg) važan je čimbenik rizika za razvoj glaukoma, ali ne i jedini. Neke osobe oštećenje očnog živca razvijaju pri vrlo niskom očnom tlaku (normotenzivni glaukom ili glaukom niskih vrijednosti), dok druge povišeni očni tlak imaju godinama, a da pritom ne dolazi do oštećenja.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje