Svjetski dan borbe protiv artritisa: Ne bježi, nego se poveži!


Svjetski dan borbe protiv artritisa: Ne bježi, nego se poveži!

Povodom Svjetskog dana borbe protiv artritisa koji se obilježava 12. listopada, organizacijski odbor humanitarnih utrka Reumatlon i Mini Reumatlon na čijem je čelu doc. dr. sc. Miroslav Mayer, internist reumatolog, a u kojem je i predsjednik udruge pacijenata Remisija, gosp. Nenad Horvat, pozivaju javnost da se aktivno uključe u borbu protiv upalnih reumatskih bolesti koje predstavljaju gorući problem današnjice. 

Reumatske bolesti su, podsjetimo, jedan od najvećih javnozdravstvenih problema u svijetu, a više od 100 milijuna ljudi u Europi onesposobljeno je za rad te uobičajene dnevne poslove zbog koštane boli koja je i najčešća posljedica ovih bolesti. Posebnu pažnju treba posvetiti i najmlađim pacijentima koji također mogu oboljeti od reumatskih bolesti – reuma nije bolest rezervirana za starije osobe, djeca trebaju našu pomoć!

Moto ovogodišnjeg Svjetskog dana artritisa i kampanje Europske lige protiv reumatizma (European League Against Rheumatism, EULAR) glasi "Don't Delay - Connect Today!" ("Ne odgađaj - poveži se već danas!") ili, kako su ga prilagodili organizatori utrke, "Ne bježi, nego se poveži!". Upravo je povezivanje pacijenata i liječnika, ali i svih sudionika u hrvatskom zdravstvenom sustavu osnovni preduvjet za uspješnu komunikaciju i suradnju, pa time i uspješnu prevenciju, odnosno liječenje upalnih reumatskih bolesti, među kojima je najučestaliji reumatoidni artritis.  

"Kroz projekt Reumatlon već godinama radimo na osvještavanju javnosti o važnosti ranog prepoznavanja upalnih reumatskih bolesti. Brojne su aktivnosti Hrvatskog reumatološkog društva usmjerene prema široj javnosti, ali i svim značajnim čimbenicima hrvatskog zdravstvenog sustava kako bismo stvorili uvjete za osnivanje i funkcioniranje ambulanti za rani artritis. U gotovo svim  centrima gdje postoje reumatolozi, provode se programi dodatne edukacije i suradnje s liječnicima obiteljske medicine koji su temelj zdravstvenog sustava u svim segmentima zdravstvene skrbi, pa i u prepoznavanju i ranom liječenju reumatskih bolesti. Spomenimo da je samo u Zavodu za Kliničku imunologiju i reumatologiju KBC-a Zagreb provedena ciljana edukacija za prepoznavanje rane upalne bolesti zglobova i kralješnice za više od 500 obiteljskih liječnika uz omogućavanje brzog dostupa do specijalističke skrbi za one kojima je najpotrebnija“, ističe doc. dr. sc. Miroslav Mayer.

Nenad Horvat, predsjednik je Udruge Remisija, osnovane 2009. godine s osnovnim ciljem da se biološka terapija, koja predstavlja suvremen i izuzetno učinkovit način liječenja, učini dostupnijom što većem broju oboljelih od upalnih reumatskih bolesti kojima je potrebna, izjavio je da: "Nažalost, čak i danas je situacija takva da je ova terapija oboljelima od artritisa dostupna direktno s liste posebno skupih lijekova tek nakon što se prvih godinu dana njome liječe na teret bolničkog (točnije odjelnog) proračuna. Tako propisan način dostupnosti terapije je apsolutno medicinski neutemeljen, utemeljeno bi bilo samo prva tri mjeseca. Pored toga, riječ je o diskriminaciji u odnosu na oboljele od drugih indikacija kojima je terapija s liste skupih lijekova dostupna odmah, od prvog dana, direktno s te liste. S druge strane, postoji i problem zbog zahtjeva HZZO-a da se izvorna biološka terapija zamijeni s biosličnim lijekovima čak i kod pacijenata koji izvornu biološku terapiju uzimaju godinama zahvaljujući čemu je postignuta stabilna remisija. Takve odluke temeljene na financijskim razlozima mogu uzrokovati ponovno aktiviranje bolesti, a time i ponovni porast troškova liječenja. Svakako je potrebno koristiti mogućnosti biosličnih lijekova, ali prvenstveno za nove pacijente kojima je takva terapija potrebna, a zamijeniti izvorne biološke lijekove biosličnima onda kad za to postoje opravdani medicinski razlozi".

Budite brži od reume!

Hrvatsko reumatološko društvo i udruga pacijenata Remisija stoga vas pozivaju da se pridružite humanitarnim utrkama Reumatlon i Mini Reumatlon koje će se, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, trčati 20. listopada na Bundeku – sudjelovanjem i donacijama i vi ćete doprinijeti organizaciji prvog dječjeg reuma kampa u Hrvatskoj u kojem će se pomoći najmlađim pacijentima da se uspješnije nose s teretom bolesti te poboljšaju kvalitetu života. Za utrku se možete prijaviti na stranici www.stotinka.hr.