Svjetski dan bubrega


Svjetski dan bubrega

Svjetski dan bubrega, koji se obilježava na današnji dan, prilika je da se podsjeti na važnost prevencije bubrežnih bolesti, njihovo rano otkrivanje te na činjenicu da je Hrvatska danas među vodećim zemljama u svijetu u transplantaciji i darivanju tog organa.

Svaka deseta odrasla osoba danas ima oštećene bubrege, a kronična bubrežna bolest u najvećem broju slučajeva vrlo je podmukla pa oboljeli nemaju nikakvih smetnji do gotovo krajnjih stadija bolesti. Glavni uzroci za pojavu bubrežne bolesti su visoki krvni tlak, šećerna bolest i pretilost, a glavni rizik prijevremena kardiovaskularna i cerebrovaskularna smrt.

Za zdravlje bubrega od iznimne je važnosti smanjenje prekomjernog unosa kuhinjske soli u organizam, tjelesna aktivnost, gubitak viška kilograma, nepušenje, kontrola tlaka te redovito uzimanje propisane terapije.  

Na kvalitetu i produljenje života bubrežnih bolesnika danas uvelike utječu metode dijalize i transplantacije bubrega.

Zahvaljujući porastu broja darivatelja, kvalitetnim stručnjacima u našim bolnicama i dobrom organizacijskom modelu, hrvatski pacijenti danas najkraće u svijetu čekaju presađivanje bubrega. U 2012. godini tako je presađen 231 bubreg, a u prva dva mjeseca ove godine 43 bubrega. Na transplantaciju tog organa u Hrvatskoj se čeka prosječno dvije godine.

Prema Zakonu o presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja (NN 144/12) u Hrvatskoj je zabranjeno svako oglašavanje ili prodaja dijelova tijela te transplantacijski turizam, pa stoga valja stalno apelirati na poštivanje tih odredbi.

Hrvatska je, prema Istambulskoj deklaraciji, osigurala pravni i profesionalni okvir upravljanja donacijama organa te transplantacijskim aktivnostima. Postoji sustav transparentnog i uređenog praćenja koji jamči sigurnost darivatelja  i primatelja organa, provode se standardi kvalitete i sigurnosti te je zabranjenja neetička praksa.

Izvor:
MZ RH