Vitamin B6 i metionin povezani s manjim rizikom od raka pluća


Vitamin B6 i metionin povezani s manjim rizikom od raka pluća

Nova studija pokazala je da su osobe s visokim razinama vitamina B6 izložene 56 posto manjem riziku od oboljevanja od raka pluća. No iako je smanjenje rizika od raka pluća znatno to ne znači da bi pušači umjesto da prekinu s pušenjem trebali uzimati vitamin B6.

Isto tako pokazalo se da uz vitamin B6 i visoke razine aminokiseline metionina smanjuju rizik od raka pluća za 48 posto.

Vitamin B6 spada u grupu vitamina topljivih u vodi i vitamina s koenzimatskim djelovanjem.To je zajednički naziv za piridoksol, piridoksal i piridoksamin. Sva tri se nalaze u prirodi. Nalazimo ih u biljnom i životinjskom tkivu, kvascu, ribi, cerealijama, soji, jajima, voću i povrću. U manjim količinama sintetizira ga crijevna bakterija.

Metionin je nepolarna esencijalna aminokiselina i jedina uz aminokiselinu cistein sadrži sumpor. Prvi putje izolirana 1922. godine. U metabolizmu čovjeka služi u biokemijskim reakcijama kao donor metilne skupine. Biosinteza metionina odvija se u stanicama biljaka i mikroorganizama iz aspartata i cisteina (čovjek je ne može sintetizirati nego je unosi prehranom).

Izvor:
HealthDay