Liječenje prehipertenzije smanjuje rizik od moždanog udara
Nova studija provedena u SAD-u pokazala je da osobe koje imaju prehipertenziju mogu uzimanjem lijekova za snižavanje povišenog krvnog tlaka smanjiti rizik od moždanog udara za 22 posto.
Nova studija provedena u SAD-u pokazala je da osobe koje imaju prehipertenziju mogu uzimanjem lijekova za snižavanje povišenog krvnog tlaka smanjiti rizik od moždanog udara za 22 posto.
Istraživanje provedeno u Švedskoj na više od 36.000 žena u dobi od 49 do 83 godine, pokazalo je da žene koje konzumiraju hranu bogatu antioksidansima poput voća, povrća i cjelovitih žitarica, imaju manji rizik od moždanog udara, pa čak i ako već imaju srčanu bolest.
Istraživanje provedeno na oko 90.000 ispitanika pokazalo je da su osobe s određenim krvnim grupama izložene većem riziku od moždanog udara. Tako se pokazalo da su osobe s krvnom grupom AB izložene 26 posto većem riziku od moždanog udara nego osobe s krvnom grupom 0.
Australsko istraživanje provedeno na više od 22.000 odraslih ispitanika pokazalo je da su osobe koje su imale male moždane udare znane kao tranzitorne ishemijske atake (TIA), izložene 20 posto većem riziku da će umrijeti u narednih devet godina.
Švedsko istraživanje provedeno na više od 33.000 žena u dobi od 49 do 83 godine pokazalo je da su žene koje konzumiraju čokoladu izložene manjem riziku od razvoja moždanog udara.
Kanadsko istraživanje provedeno na 982 ispitanika koji su doživjeli moždani udar pokazalo je da u usporedbi s ljudima koji ne puše, pušači imaju dvostruko veći rizik od moždanog udara te veću vjerojatnost da će ga imati skoro deset godina ranije.
Analiza 12 studija pokazala je da čak i blago povišenje krvnog tlaka iznad normalnih vrijednosti (prehipertenzija), može povećati rizik od razvoja moždanog udara.
Analiza 15 studija pokazala je da su ljudi koji jedu ribu nekoliko puta tjedno izloženi manjem riziku od razvoja moždanog udara nego ljudi koji rijetko jedu ribu ili ju uopće ne jedu.
Analiza 28 studija koje su provedene na gotovo 318.000 ispitanika pokazala je da su depresivne osobe izložene većem riziku od razvoja moždanog udara.
Prema rezultatima nizozemskog istraživanja provedenog na više od 20.000 ispitanika voće i povrće čiji su jestivi dijelovi bijeli može smanjiti rizik od moždanog udara više nego ostalo voće i povrće.