Konzumacija crvenog i prerađenog mesa povezana s povećanim rizikom od dijabetičke nefropatije


Konzumacija crvenog i prerađenog mesa povezana s povećanim rizikom od dijabetičke nefropatije

U nedavnoj studiji objavljenoj u Scientific Reports, znanstvenici su istraživali vezu između konzumacije crvenog, prerađenog i bijelog mesa i vjerojatnosti razvoja oštećenja bubrega i dijabetičke nefropatije

Diajbetička nefropatija je teška komplikacija šećerne bolesti (dijabetesa), koja povećava morbiditet i mortalitet osoba s dijabetesom. Uz sve veću prevalenciju dijabetesa, dijabetička nefropatija postaje sve češća, što potiče potrebu za učinkovitim strategijama prevencije.

Ovo stanje karakteriziraju povišeni krvni tlak, smanjena funkcija bubrega i značajna albuminurija, koja može eskalirati do završnog stadija bubrežne bolesti (ESRD). Prehrana bogata crvenim i prerađenim mesom povezana je s povećanim oksidativnim stresom i upalom, čimbenicima koji pridonose dijabetičkoj nefropatiji.

Rezultati studije pokazali su da sudionici s većim unosom crvenog mesa imaju značajno povišene razine šećera u krvi natašte i kreatinina.

Konzumacija bijelog mesa bila je u obrnutoj korelaciji s dijastoličkim krvnim tlakom i ukupnim kolesterolom kod ispitanika, što ukazuje na potencijalne kardiovaskularne dobrobiti. Povećani unos bijelog mesa bio je povezan s nižim razinama hemoglobina (Hb)A1c, triglicerida i albumina u kontrolnih ispitanika. Nasuprot tome, veća konzumacija prerađenog mesa bila je povezana s višim razinama šećera u krvi natašte i kreatinina.

Nutritivna analiza, prilagođena dobi i energiji, otkrila je značajnu povezanost između unosa crvenog mesa i raznih hranjivih tvari kao što su ukupna masnoća, višestruki vitamini i minerali.

Slično tome, konzumacija bijelog i prerađenog mesa značajno je povezana s povećanim razinama korisnih masnih kiselina i drugih hranjivih tvari, naglašavajući složene prehrambene učinke ovih prehrambenih izbora.

Visoka konzumacija crvenog mesa bila je izravno povezana s povećanim rizikom od dijabetičke nefropatije. Nasuprot tome, visok unos bijelog mesa bio je povezan s 80% smanjenjem izgleda za dijabetičku nefropatiju. Međutim, visok unos prerađenog mesa odražava negativne učinke uočene kod crvenog mesa, povećavajući izglede za dijabetičku nefropatiju i druge markere povezane s bubrezima.

Veći unos crvenog mesa također je značajno povezan s povećanim rizikom od mikroalbuminurije i ozbiljne albuminurije, čak i nakon prilagodbi. Nasuprot tome, povećana konzumacija bijelog mesa dosljedno je povezana sa smanjenim rizicima od ovih stanja.

Izvor.
Scientific Reports